:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. július 26. 14:27

Népszerű elektronikus könytári művek

Megjelent a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) negyedéves dokumentum-letöltési statisztikája. Az összesítés szerint áprlis és június között több mint félmillió alkalommal vették le a könyvtár virtuális polcain található 4200 mű valamelyikét.

[HWSW] Megjelent a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) negyedéves dokumentum-letöltési statisztikája. Az összesítés szerint áprlis és június között több mint félmillió alkalommal vették le a könyvtár virtuális polcain található 4200 mű valamelyikét.

Az elmúlt negyedév látogatói szokásához hasonlóan most is két lexikon vezeti a kölcsönzési toplistát: Marczali Henrik Nagy képes világtörténetére kilencvenezren, A Pallas nagy lexikonára pedig tizenötezren voltak kíváncsiak az elmúlt negyedévben. Ugyan mindkét mű több mint százéves, s így inkább csak kultúrtörténeti értékkel bír, kétségtelenül vannak bennük a ma embere számára is használható információk is.

A népszerűségi listán előkelő helyezést ért el Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyve, Grimm legszebb meséi, Ady Endre, Tóth Árpád és Charles Baudelaire verseskötetei, valamint Pukánszky Béla Neveléstörténet című tankönyve is. A MEK látogatói a statisztika szerint leginkább a szépirodalmi alkotásokat, gasztronómiai műveket, lexikonokat, szótárakat és az informatikai szakirodalmat keresik az elektronikus könyvtár szerverén.

A MEK szerverén egyébként havonta átlagosan másfélmilliónyi oldalt nyitnak meg és 60 gigabájtnyi adatot töltenek le a látogatók -- derül ki a közelmúltban nyilvánossá tett szerverstatisztikából.

Az Országos Széchényi Könyvtár önálló osztályaként működő elektronikus könyvtár 2003-ben tervezi elindítani a MEK2-t, mely formai és technológiai újdonságokat is tartalmaz. A megújuló MEK a mek.oszk.hu címen érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.