Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 23. 15:22

Az NVIDIA nyílt forrásúvá teszi Cg programnyelvét

Az NVIDIA bejelentette, hogy nyílt forrásúvá teszi Cg programbyelvét, amelyet ezentúl egy szabad, megkötések nélküli licenc keretében bárki felhasználhat.

Az NVIDIA bejelentette, hogy nyílt forrásúvá teszi Cg programbyelvét, amelyet ezentúl egy szabad, megkötések nélküli licenc keretében bárki felhasználhat.

"Bejelentése óta hihetetlen érdeklődést tapasztaltunk a Cg iránt" -- nyilatkozta Dan Vivoli, az NVIDIA marketingért felelős alelnöke. "Azért tesszük nyílt forrásúvá a fordítókódot, hogy tovább gyorsítsuk az átállást a Cg segítségével létrehozható fejlett, valós idejű effektekre."

"A licencelési kérdések számos kísérletet nmeghiúsítottak már ebben az iparágban" -- nyilatkozta a bejelentés kapcsán John Carmack, az id Software vezető programozója. "Az NVIDIA döntése, amelynek értelmében szabadon elérhetővé teszi egyes fejlesztéseit, mindenképp üdvözlendő dolog, remélem más gyártók is követni fogják a példáját."

A grafikus piac vezető gyártója szerint a Cg egy C-hez hasonló szintaxissal rendelkező, a grafikus platformtól független magas szintű programnyelv, amely az eddigieknél lényegesen könnyebbé teszi a shader programok fejlesztését.

Az NVIDIA a bejelentéssel egyibőben mutatta be Cg eszköztárát (Toolkit), amely a Cg fordítóprogramot, browsert, standard függvénykönyvtárat, a CgFX fájlformátum leírását és több előre megírt példaprogramot tartalmaz. Az NVIDIA Cg Toolkit 1.0 letölthető a developer.nvidia.com/cg weboldalról. Az Alias|Wavefront, a Discreet, a Luxology és a Softimage hamarosan megjelenteti a megfelelő plugin modulokat professzionális grafikus programjaihoz. A Cg nyelvről bővebb részletek olvashatók a www.cgshaders.org oldalon.

Az NVIDIA Cg Toolkit 2.0 a vállalat ígéretei szerint a következő generációs NVIDIA grafikus chippel, az egyelőre NV30 kódnéven ismert processzorral együtt debütál majd. Kurt Akeley, a Silicon Graphics egyik alapítója ennek kapcsán így nyilatkozott: "Az NV30 és a Cg Toolkit megjelenése "az elmúlt 10 év legjelentősebb forradalma és a elkövetkező 10 év alapja".

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról