:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 19. 13:06

A HP a világ legnagyobb PC-gyártója, de csak hajszállal előzi meg a Dell Computert

A Compaq Computer felvásárlása után a HP lett a legnagyobb PC-gyártó, azonban a második negyedévben a cég piaci részesedése csupán hajszállal múlta felül a korábbi első helyezett Dell Computerét.

A Compaq Computer felvásárlása után a HP lett a legnagyobb PC-gyártó, azonban a második negyedévben a cég piaci részesedése csupán hajszállal múlta felül a korábbi első helyezett Dell Computerét.

A Gartner felmérése szerint a HP PC-piaci részesedése a második negyedévben 15,1 százalék volt, a Dellé pedig 14,9 százalék. Az IDC szerint a Dell a 14,8 százalékát szerezte meg. Azonban miközben a HP eladásai csökkenek, a Dellé folyamatosan nőnek. Az előző év második negyevéhez képest a Dell 15,5 százalékkal növelte a leszállított gépek számát, miközben a HP-nál ugyanez az érték 16,2 százalékkal csökkent -- állítja az IDC. Mind a HP, mind pedig a Compaq veszített piaci részesedéséből, azonban a második negyedévben ez a folyamat felgyorsult.

"Azt hiszem a következő negyedév igazán szoros lesz" -- mondta Charles Smulders, a Gartner elemzője. "Sok múlik azon, hogy a HP mennyire tudja integrálni a Compaq részlegeit és mikorra készül el új termékeivel. Szerintem a harmadik és a negyedik negyedév sokkal pontosabban tükrözi majd a felvásárlás utáni helyzetet."

A világ legnagyobb PC-gyártónának lenni természetesen nem csupán megtiszteltetés, hiszen az alkatrészek beszállítóival lényegesen nagyobb kedvezmények alkudhatók ki. Az Intel, a Microsoft, illetve a világ legnagyobb memóriagyártójaként legyzett Samsung komoly engedményekkel adja termékeit legnagyobb ügyfeleinek.

Ugyanakkor a HP-nek komoly kihívást jelent majd a termékek differenciálása, hiszen a vállalat az otthoni felhasználóknak szánt számítógépek esetében mind a HP Pavilion, mind pedig a Compaq Presario modelleket továbbviszi. A vállalatnak mindenképp meg kell különböztetnie a két termékcsaládot, azonban úgy, hogy a költségek alacsonyan tartása végett a termékek előállításához a lehető legtöbb azonos alkatrészt lehessen felhasználni.

A Compaq májusban bejelentett felvásárlása előtt a HP csupán a harmadik volt a PC-piacon a Dell és a Compaq mögött. A Dell még 2001-ben szerezte meg az első helyet a Compaqtól, azonban a felvásárlás után a HP lett a piac első számú gyártója, bár részesedése csak néhány százalékponttal múlja felül a Dell Computerét.

Összességében a PC-piac továbbra is stagnál, az asztali gépek, notebookok és Intel-alapú szerverek eladásai 2001 második negyedévéhez képest kevesebb, mint 1 százalékkal csökkentek. A tárgyidőszakban összesen 31,1 millió PC hagyta el a gyárak szerelőszalagjait.

A HP-hoz hasonlóan az IBM, a Fujitsu-Siemens és az NEC -- a harmadik, negyedik és ötödik legnagyobb piaci szereplő -- eladásai is csökkentek.

A megelőző negyedévhez képest a PC-eladások az IDC szerint 7,8 százalékkal, a Gartner szerint 8,5 százalékkal csökkentek. A PC-eladások rendszerint csökkennek az első és a második negyedév között, azonban idén az első negyedév szokatlanul erős volt. Az IDC például csak 6,2 százalékos csökkenést jelzett előre.

Az IDC felmérése szerint az Egyesült Államokban a PC-eladások a tavalyi második negyedévhez képest 1,8 százalékkal csökkentek. Az USA-ban a Dell (26,8%) megőrizte piacvezető helyét a HP (17,7%) előtt. A Dell eladásai tavalyhoz képest 19,3 százalékkal nőttek, miközben a HP-é 13,2 százalékkal csökkentek. A Compaq és HP összeolvadásának eredményeképp az Apple ismét bekerült az öt legnagyobb PC-gyártó közé.

Elemzők szerint bár a második félévben az eladások növekedni fognak, a fellendülés nem lesz jelentős. A szakértők véleménye szerint a gyártóknak továbbra is meg kell küzdenie a kedvezőtlen gazdasági körülményekkel, illetve azokkal a könyvelési botrányokkal, amelyek az utóbbi időben nagyon elkedvetlenítették a befektetőket. Emiatt a nagyvállalati költési hajlandóság továbbra is alacsony marad -- véli az IDC elemzője.

A fogyasztói PC-k piacán a szakértők szerint némi fellendülésre lehet számítani, amelynek hátterében elsősorban a DVD-írók elterjedése és az új grafikus technológiák megjelenése áll majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.