:

Szerző: Barna József

2002. július 15. 20:19

A Creative egyelőre nem döntött a P10 chipes videokártyák forgalmazásáról

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, a The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap tényként közölte, hogy a Creative Labs. még ebben az évben bemutatja a 3Dlabs P10 vizuális processzorra épülő, otthoni felhasználóknak szánt videokártyáit. A lap azt is tudni vélte, hogy e kártyák alapját a 3Dlabs által nemrégiben bejelentett Wildcat VP referenciadesignja adja majd.

[HWSW] Amint arról a múlt héten beszámoltunk, a The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap tényként közölte, hogy a Creative Labs. még ebben az évben bemutatja a 3Dlabs P10 vizuális processzorra épülő, otthoni felhasználóknak szánt videokártyáit. A lap azt is tudni vélte, hogy e kártyák alapját a 3Dlabs által nemrégiben bejelentett Wildcat VP referenciadesignja adja majd.

A cég képviselője lapunk kérdésére azonban elmondta, hogy a brit lap által tényként közölt információk minden alapot nélkülöznek, illetőleg csupán a 3Dlabs P10 bejelentésekor nyilvánosságra hozott adatok inventív továbbgondolásai. Riccardo de Rinaldini megerősítette azt a korábbi nyilatkozatát, mely szerint a Creative egyelőre csupán mérlegeli, hogy milyen lehetőségek rejlenek a valóban innovatív grafikus processzor otthoni felhasználóknak szánt változatainak piacra dobásában.

A cégnek meggyőződése, hogy egyedülálló programozhatóságának köszönhetően a P10 versenyképes termék lehet az otthoni felhasználók körében is, de jelenleg még konkrét terméktervek nem készültek, így karácsonyi termékdömpingről beszélni némileg elhamarkodott lenne. Mint hozzátette, a cég számára az az elsődleges kérdés, hogy az eredendően grafikus munkaállomásokba szánt chipből mekkora befektetéssel készíthető az otthoni felhasználók és játékosok igényeit is kielégíteni képes változat.

Amint az ismert, a 3Dlabs P10 alapvető specifikációi a következők:

  • 0.15 mikronos csíkszélesség
  • 76 millió tranzisztor
  • gyártó a TSMC
  • 860 lábú HSBGA tokozás
  • 4 pixel pipeline, melyek két textúra feldolgozására képesek
  • 256 bites DDR SDRAM támogatás
  • legfeljebb 256 MByte memória támogatása
  • 4x AGP felület
  • teljes DirectX 8 kompatibilitás

A 3Dlabs P10 grafikus chip által felvonultatott innovációk részleteiről e cikkünkben számoltunk be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.