:

Szerző: Barna József

2002. július 11. 18:25

Az IBM új adattárolási eszközöket mutatott be

[Mmd] Az IBM tegnap jelentette be új önmenedzselő és önjavító hardvereket és szoftvereket, valamint továbbfejlesztett középkategóriás lemezes és integrált megoldásait, amelyek kielégítik a sziklaszilárd, mégis könnyen telepíthető, üzemeltethető és felügyelhető megoldásokat igénylő középkategóriás vállalatok tárolási igényeit.

[Mmd] Az IBM tegnap jelentette be új önmenedzselő és önjavító hardvereket és szoftvereket, valamint továbbfejlesztett középkategóriás lemezes és integrált megoldásait, amelyek kielégítik a sziklaszilárd, mégis könnyen telepíthető, üzemeltethető és felügyelhető megoldásokat igénylő középkategóriás vállalatok tárolási igényeit.

Az IBM TotalStorage Network Attached Storage (NAS) 100 nagyon vékony készülék, amelyet alakja miatt "pizzásdoboznak" szoktak nevezni. Tervezésének és kivitelének köszönhetően kiválóan használható olyan létesítményekben, ahol alig vagy egyáltalán nem érhető el helyben informatikai támogatás, vagyis például középvállalatoknál, vagy nagyvállalatok távoli telephelyein, például bankfiókokban vagy kiskereskedelmi üzletláncokban. Segítségével egyszerűen megvalósíthatók olyan költséghatékony megoldások, mint például az e-mailek archiválása és a szerverek konszolidálása. A NAS 100 az IBM eLiza projektje keretében kifejlesztett "intelligens" szoftvertechnológiát is tartalmaz. A projekt olyan intelligens informatikai rendszerek megteremtésére irányul, amelyek képesek saját maguk automatikus felügyeletére, védelmére és kijavítására, vagyis lehetővé teszik, hogy a vásárlóik a technika helyett saját vállalatukat menedzselhessék.

Az IBM a középkategóriás FAStT termékek új tárolási lehetőségeit is bemutatta, valamint bejelentette, hogy újabb 11 külső gyártótól származó termék került be a TotalStorage Proven programba. Ezek a bejelentések újabb példát szolgáltatnak az IBM egész vállalatra kiterjedő törekvésére, mely szerint közepes méretű ügyfelei részére versenyelőnyt teremtő csúcstechnológiás megoldásokat kíván szállítani.

Az IBM NAS 100 elsődlegesen e-mailarchiválásra, szerverkonszolidálásra, tárolóeszközök biztonsági mentésére, szalagos mentésre, illetve papíros dokumentumok (pl. szerződések) archiválására készült. A NAS 100 olyan megbízhatósági jellemzőkkel rendelkezik, amelyek általában nem találhatók meg a NAS termékek ezen osztályában. Így központilag felügyelhető az IBM Director, a Tivoli Storage Manager vagy más vezető tárolásfelügyeleti szoftverek segítségével. A felhasználók igény szerint bővíthetik a tárolókapacitást: öt darab készülékből álló tornyot készíthetnek, illetve rackbe is szerelhetik a készülékeket. Az IBM NAS 100 a konkurens termékeknél megbízhatóbb, jobb rendszerfelügyeleti szoftvereket tartalmaz, beleértve az eLiza projektből származó technológiákat is. Ez kisebb informatikusi terheléssel jár, és egyszerűbben felügyelhető rendszert eredményez.

A NAS 100 üzembe helyezéséhez fél óra sem kell, árszabása a középvállalatok pénztárcájához igazodik, ugyanakkor az IBM-et fémjelző nagyvállalati szintű megbízhatóság és menedzselhetőség jellemzi. Megemlíthetjük például, hogy a NAS 100 üzem közben cserélhető merevlemezeket tartalmaz, így a munka leállítása nélkül lehet kicserélni a meghajtókat, vagyis kevesebb állásidőt kénytelenek a felhasználók elszenvedni. A további önjavító és önmenedzselő funkciókra példa a processzorok és a ventilátorok hőmérsékletének figyelése, valamint az, hogy az operációs rendszer és a helyi hálózati csatlakozások képesek az automatikus feladatátvételre.

A megoldás elkészítésekor az IBM nagy erőket fordított egy olyan átfogó megoldás kialakítására, amelyen előtelepített és előre tesztelt szoftvercsomag szolgálja az egyszerűbb távtelepítést, a központi felügyeletet, valamint az autonóm technológiákon alapuló fejlett szoftverfunkciókat. Integráltsága révén a NAS 100 a napjainkban kapható egyik legsokoldalúbb készülék. A használható fejlett szoftverfelügyeleti eszközök egyike az IBM Director 3.1 agent, amellyel központilag felügyelhetők a NAS berendezések, és amely az eLiza projektből származó számos funkciót tartalmaz, vagyis módot ad a problémák előrejelzésére, automatikusan segítségül hív egy másik számítógépet, sőt akár meg is rendeli a szükséges alkatrészeket.

A további előtelepített felügyeleti eszközök közül megemlíthetjük a Microsoft Multiple Device Managert és a Windows terminálszolgáltatást. Ezek egyaránt a hálózati NAS eszközök hatékonyabb és jobb felügyeletét és távfelügyeletét szolgálják. A NAS 100 alapos független szoftvergyártói teszteken esik át, az előzetes teszteken bebizonyosodott, hogy kompatibilis a Tivoli és más vezető tárolásfelügyeleti szoftvergyártók termékeivel. Több szabványos protokollt is támogat, például az SNMP-t és a CIM-et, így megvásárlói egyszerűen beépíthetik a napjainkban működő és a jövőben kialakított hálózati tárolási környezetekbe.

Az IBM NAS 100 Windows rendszeren alapul, 1U magasságú burkolatában 480 Gb mennyiségű információ fér el. 2002 augusztusától lesz megvásárolható az IBM-től és az IBM üzleti partnereitől. Az IBM Global Services új kínálatában szerepelnek a NAS 100-hoz kapcsolódó tervezési és bevezetési szolgáltatások is.

Egyben az IBM egy új, átfogó 2 Gbites megoldást jelentett be a FAStT EXP700 tárolásbővítő egység és a 2 Gbit-es optikai szálas (FC) lemezmeghajtó formájában. Az IBM jelen megoldása a FAStT 700 révén az egész rendszer minden elemében 2 Gbites sebességet képes biztosítani, az EXP700 révén pedig ugyanakkora helyen 40 százalékkal több kapacitás elhelyezésére teremt lehetőséget. Az új 2 Gbites FC meghajtók tizenötezres és tízezres fordulatszámú változatban léteznek. Az újdonság révén teljesítményjavulást érhetnek el a nagyméretű adatbázisokon futó alkalmazásokat használó középvállalatok. A FAStT EXP700 tárolásbővítő egység minden jelenleg létező FAStT tárolószerver-modellel használható. Az IBM új 2 Gbit-es optikai szálas PCI-X 133 MHz-es gazdabusz-adaptert is kínál az eServer xSeries és más Intel alapú szerverek és FAStT tárolószerverek csatlakoztatására.

Végül azt is bejelentette az IBM, hogy 11 új termékkel bővült az idén létrehozott IBM TotalStorage Proven program. Az új tagok a következők: BMC, DataCore, DataTrend, FalconStor, J.D. Edwards, Jeskell, Novell, SANcastle,Siebel, StoreAge, Vicom. A TotalStorage Proven program azoknak a tárolási megoldásoknak és konfigurációknak a felismerésében segíti a vásárlókat, amelyek együttműködőképességét már korábban tesztelték, ennélfogva gyorsabban és megbízhatóbban vehetők használatba. A most bejelentett új tagokat is beszámítva immár több mint 100 Storage Proven termék és megoldás áll rendelkezésre, ami jól illusztrálja a résztvevők határozott elkötelezettségét, valamint a végfelhasználók jelentős érdeklődését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.