:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 8. 16:08

Az Intel szállítja Itanium 2 processzorát

[Mmd] Várhatóan e hónapban jelennek meg az Intel Itanium 2 processzorokra épülő rendszerek és szoftverek -- jelentette be ma az Intel Corporation. A jövő év során az OEM-ek széles köre kínál majd szerver- és munkaállomás-modelleket a vállalati szoftverek és operációs rendszerek vezető gyártóinak támogatásával. Az Itanium 2 processzorok immár kereskedelmi forgalomban kaphatók az egész világon.

[Mmd] Várhatóan e hónapban jelennek meg az Intel Itanium 2 processzorokra épülő rendszerek és szoftverek -- jelentette be ma az Intel Corporation. A jövő év során az OEM-ek széles köre kínál majd szerver- és munkaállomás-modelleket a vállalati szoftverek és operációs rendszerek vezető gyártóinak támogatásával. Az Itanium 2 processzorok immár kereskedelmi forgalomban kaphatók az egész világon.


Az Itanium 2 processzor

"Az Intel és az iparág jól halad az Itanium 2 processzorra épülő vállalati megoldások fejlesztése terén" -- hangsúlyozta Mike Fister, az Intel vállalati platformokért felelős csoportjának (Enterprise Platforms Group) vezető alelnöke és vezérigazgatója. "A processzor kimagasló teljesítményével, vállalati szintű kapacitásával és roppant iparági támogatottságával 2002-ben az Itanium processzorcsalád egészen biztosan nagy előrelépést tehet és a felsőkategóriás adatközponti számítástechnika platformjává válhat."

Az Itanium 2 processzor a második tagja az Itanium processzorcsaládnak, az Intel vállalati szintű processzorainak, amelyek az Intel-architektúra teljesítményét és a nagytömegű gyártásból adódó gazdaságosságát kínálják az adatigényes, kritikus fontosságú és a technikai számítástechnikai alkalmazások számára. A kifejezetten a felsőkategóriás, vállalati és nagyteljesítményű alkalmazásokhoz készült Itanium processzorcsalád kiemelkedő teljesítményt nyújt az üzleti intelligencia, az adatbázisok, a vállalati erőforrás-tervezés, a szállítóilánc-kezelés, a nagyteljesítményű adatfeldolgozás, a számítógéppel támogatott tervezés és a biztonságos tranzakciók terén.

Szemben az egyedi megoldásokkal, az Itanium processzorcsalád lényegesen alacsonyabb költséggel és jobb teljesítményt nyújtva képes együttműködni a megbízható platformok és szoftverek széles skálájával a felsőkategóriás szerverekben és munkaállomásokban. Az Itanium 2 processzor kiváló méretezhetősége és a növekedés zálogául szolgáló tartalékai miatt számos OEM tervezi 8-tól 64-ig terjedő, vagy még ennél is több processzoros, nagyméretű Itanium 2 alapú rendszerek gyártását a jövő évre.

Az Itanium 2 processzor tokozása kompatíbilis az Itanium-család következő két generációjával -- vagyis a jövő-generációs processzorok garantáltan könnyen beépíthetők lesznek a meglévő Itanium 2 alapú rendszerekbe. Ez megnöveli az eredetiberendezés-gyártók és ügyfelek Itanium 2 alapú platformberuházásainak értékét és élettartamát. Mindezen túl az Intel már fejleszti Itanium processzorcsaládjának további öt tagját, amelyek tömeges bevezetése a jelenlegi tervek szerint az évtized második felére is átível.

Az Itanium processzorcsalád tagjain jelenleg Windows XP, Windows Advanced Server Limited Edition, Linux (SuSE, Red Hat, MSC, TurboLinux, Debian, UnitedLinux) és HP-UX operációs rendszerek futtathatók, de a Microsoft bejelentése szerint a közeljövőben megjelenik a Windows .NET Datacenter Server és Enterprise Server Itaniumon futó változata, a HP pedig gőzerővel dolgozik az OpenVMS, illetve a NonStop Kernel portolásán. A vezető nagyvállalati alkalmazások közül a BEA Weblogic, i2 Supply Chain, Factory Planner, IBM DB2, Websphere, Microsoft SQL Server 2000, Oracle 9i, SAP R/3, APO, LiveCache és SAS v9.0 szoftvereknek máris elérhető az Itanium processzorokon futó változata.

A világon vállalatok százai alkalmazzák sikerrel az Itanium processzorcsaládot pilotrendszerekben és informatikai környezetükben. Néhány nagyobb szervezet: a nagyteljesítményű adatfeldolgozás terén a National Center for Supercomputing Applications (NCSA), Department of Energy's Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), European Organization for Nuclear Research (CERN) illetve a szingapúri Bio-Informatics Institute; a National Crash Analysis Center (NCAC) és a DaimlerChrysler a számítógéppel segített tervezés és számításigényes egyedi alkalmazások terén; a kritikus fontosságú vállalati erőforrás-tervezést alkalmazó VTG-Lehnkering; a Liberty Medical, VeriSign és a Reuters háttér-infrastruktúrájához és adatbázisaihoz; valamint a Cornell University és a Wells Fargo, amely üzletiintelligencia-alkalmazásaihoz használja az Itanium 2 processzort.

Az Itanium 2 processzor széleskörű ipari támogatottsága és innovatív kivitele azt eredményezi, hogy az informatikai és üzleti felhasználók számos rendszergyártó, operációs rendszer valamint szoftveralkalmazás esetében kihasználják a hagyományosan csak a RISC architektúrák kínálta előnyöket -- a vállalati szintű teljesítményt, megbízhatóságot és méretezhetőséget --, illetve az Intel a nagytömegű gyártásból adódó gazdaságosságát. Az Itanium 2 alapú szerverek és munkaállomások az Itanium alapú rendszerek teljesítményénél kétszer nagyobb teljesítményt nyújtanak.

Tovább javultak a processzor megbízhatósági funkciói is: fejlett hibaészlelési és javítási képességet biztosít a processzor főbb adatstruktúráiban, a Machine Check Architecture pedig az intelligens hibakezelésért és a platform összetett meghibásodása utáni, adatvesztést, sérülést és nem tervezett leállást megakadályozó helyreállásért felelős. Az Intel Itanium 2 processzort az Intel ősszel megjelenő E8870 lapkakészlete is támogatni fogja, amely 2-től akár 16 processzoros rendszerek kiszolgálására is képes, sőt, egyedi OEM kapcsolókkal akár még ennél többre is. Az E8870 felső kategóriás megbízhatósági, rendelkezésre állási és méretezhetőségi (RAS-) funkcionalitást kínál, valamint olyan kulcsfontosságú újításokat tartalmaz, mint a Scalability Port (egy nagysebességű, kétirányú, 6,4 Gbyte/másodperc sávszélességű pont-pont busz). Mindezeken felül számos OEM tervezi egyedi lapkakészletek kialakítását az Itanium 2 processzorhoz. Ezek várhatóan már a nyártól kezdődően megjelennek.

Az Intel szállítani fog Itanium 2 alapú "platform-építőkockákat" is a rendszergyártók és termékintegrátorok számára. A várhatóan az év második felében megjelenő SR870BN4 egy négyprocesszoros, 4U magas, igen moduláris felépítésű, kifejezetten a vállalati és nagykapacitású számítástechnikai piacok sűrű telepíthetőség optimalizált szerver lesz. Az 1 GHz ill. 900 MHz frekvenciájú, 3 ill. 1,5 MB beépített L3 gyorsítótárral felszerelt Itanium 2 processzorok 1338-4226 dollár közötti áron kerülnek forgalomba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.