Szerző: Vörös Péter

2000. április 26. 00:39

A Compaq Magyarország rekorderedménnyel zárta az első negyedévet

A Compaq Computer Magyarország Kft. első negyedéves forgalma 9 milliárd Ft volt, ami a hazai egyébként lanyha piacon igen jó eredménynek számít. A cég szinte minden üzleti szegmensben növekedést ért el, tavalyi hasonló időszak forgalma 7 milliárd Ft volt.
A PC üzletágnál hivatalos adatokat még nem közölt az IDC (ezek májusra várhatók), de az előzetes eredmények szerint a cég tartja két éve az 1997-ben megszerzett piacvezető helyét - dr. Beck György, a Compaq Computer Magyarország Kft. vezérigazgatója ehhez annyit tett hozzá, hogy a PC eladások volumene kb. azonos volt az első negyedévben az 1999-es hasonló időszak adataihoz. A PC-s szerverek területén az elmúlt hónapokban világszerte tapasztalható visszaesés az első negyedév eredményei alapján nem érintette az itthoni leányvállalatot.
A Compaq Magyarország még márciusban kötött disztribúciós szerződést az Ingram Micro Magyarország Kft.-vel: az Ingram Micro a Compaq legnagyobb disztribúciós partnere Európában, hazai leányvállalatuk pedig már az idén 5-6 millió $ forgalmat remél a Compaq kapcsolattól.
Az Alpha + Storage divízió termékei iránt is erős volt a kereslet. A 32-processzoros, WildFire kódnevű csúcskategóriás szerver világpremierje május 16-án lesz, a Compaq Magyarország is aznap mutatja be az új szervert az itthoni szakmai közönségnek ill. sajtónak. A negyedév során olyan nagyvállalatok vásároltak Alpha szervereket, mint a Postabank és a Zwack Rt. A cég üzembe helyezett egy itthon még ritkának számító, ún. disaster tolerant (katasztrófa tűrő) konfigurációt az Erste Banknál: fizikailag egymástól 10 km-re lévő, fiber channel-lel összekötött két Alpha szerverről van szó.
A Compaq Magyarország bevételéből jelentős részt tesz ki a rendszerintegrációs (pl. CAD/CAM projektek valamint SAP R/3 implementációk) ill. szerviz tevékenység, amely szezonalítás szempontjából is kedvező a kisebb ingadozás miatt. A rendszerintegrációból származó tiszta (értsd: hardvereladásból származó eladásokon felüli) forgalom az első negyedévben 2 milliárd Ft-ot tett ki.
A cég új értékesítési területe az eBusiness ág: ezekben a napokban (tehát kevesebb, mint négy hónap alatt) sikerült elérni a tavaly 120 millió forintos forgalmat. A Compaq a legmodernebbnek számító Siebel-alapú eBusiness megoldást használja. Az Internetes vásárlások egyelőre főleg a kis- és középvállalatok között népszerűek.
Az Internet PC akcióval kapcsolatban dr. Beck György megjegyezte, hogy a kezdeti lendület egy kissé alábbhagyott, ami mögött egyrészt a vevők és a szolgáltatók kiváró magatartása áll (pl. remélvén, hogy kormányzati támogatást kap esetleg a terület, amely révén kedvezőbb konstrukciókat lehet elérni); ezenkívül a hazai bankvilág sem reagált egyelőre túl pozitívan a hardver finanszírozás ezen formájára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról