Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. július 4. 11:01

A NETÉRT álláspontja a kedvezményekkel kapcsolatban

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) további tárgyalásokat kezdeményez és sürget a MATÁV Rt-vel és az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal az internetes telefontarifákkal kapcsolatos helyzet rendezése érdekében.

[HWSW] A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) további tárgyalásokat kezdeményez és sürget a MATÁV Rt-vel és az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal az internetes telefontarifákkal kapcsolatos helyzet rendezése érdekében.

A NETÉRT által kezdeményezett további egyeztetések célja, hogy azok is választhassanak maguknak kedvezményes csomagot, akiknek a Matáv és más szolgáltatók által augusztus 1-től biztosított, államilag támogatott havi 40 órás kedvezményes internetelérés nem elegendő, ugyanakkor gazdasági vagy műszaki okokból nem tudnak korlátlan elérést biztosító technológiákra (ADSL vagy kábel) előfizetni.

A Matáv június 28-i bejelentéséből megismert új csomagokkal kapcsolatban a NETÉRT pozitívumnak tekinti, és részben saját sikereként könyveli el, hogy

  • július hónapban megmarad a "150 forintos" telefondíj kedvezmény -- ezt a NETÉRT elsőként javasolta a MATÁV Rt-nek
  • az új csomagok kialakításánál észrevehető a hang- és az adathívás díjainak szétválasztása (az adathívás percdíja kb. a fele a hanghívásnak)
  • az új csomagok az ország területén működő valamennyi telefontársaságra kiterjednek (a döntéshozók figyelembe vették a vidékről internetezők érdekeit is)
  • a bevezetésre kerülő éjszakai (0.00-07.00-ig) 0,50 Ft-os percdíj kedvező.

A NETÉRT ugyanakkor negatívumnak tekinti a csomagokkal kapcsolatban, hogy

  • a 15 és 40 órásra tervezett csomagok nem jelentenek megoldást az intenzív internetfelhasználók számára. Az eddigi Mindenkinek csomag havi bruttó 4000 forintért kb. 420 óra elérési lehetőséget biztosított, a tervezet szerint ezentúl 40 óra elérés kerül bruttó 4500 forintba. A NETÉRT elfogadhatatlannak tartja a több mint tízszeres áremelkedést.
  • a jelenleg tervezett struktúra arra ösztönzi a felhasználókat, hogy a késő éjszakai időszakban (éjfél és reggel 7 óra között) internetezzenek.

A NETÉRT saját felmérése szerint a Mindenkinek csomag és a "150 forintos kedvezmény" felhasználói átlagosan havi 120-150 órát töltenek az interneten, és 90 százalékuk jelenleg havi 40 óránál többet használja az internetet. Magyarországon a magáncélú internetfelhasználók 89 százaléka modemmel csatlakozik a világhálóra, és a felmérés szerint a felhasználók 84 százalékának nincs semmiféle alternatív lehetősége (ADSL, kábel) megoldása az internet elérésére.

A NETÉRT üdvözli az állami beavatkozás tényét, azonban nem ért egyet a támogatás módjával. Véleménye szerint az államnak elsősorban az állami szabályozói lehetőségek kihasználásával, például hatósági árszabályozás és átalánydíjas szolgáltatási kötelezettségek bevezetése, valamint piacélénkítő intézkedésekkel kellene beavatkozni, nem pedig a távközlési szolgáltatók támogatásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról