:

Szerző: Barna József

2002. május 23. 17:45

Az IDC szerint az Oracle vezeti az adatbázis-kezelő szoftverek piacát

[WSJ] Az Oracle tavaly megőrizte vezető helyét az adatbázis-kezelő szoftverek piacán, noha riválisai előtti előnye csökkent, áll az International Data Corporation (IDC) piackutató cég legújabb jelentésében.

[WSJ] Az Oracle tavaly megőrizte vezető helyét az adatbázis-kezelő szoftverek piacán, noha riválisai előtti előnye csökkent, áll az International Data Corporation (IDC) piackutató cég legújabb jelentésében.

Az IDC adatai szerint az Oracle 2001-ben 5,4 milliárd dollárnyi bevételt realizált, ami egyben az adatbázis-kezelő szoftverek piacán 42,5%-os piaci résszel ér fel. A cég részesedése ugyanakkor a 2000-es évhez képest 4,4%-kal esett vissza.

A a második helyen álló rivális IBM, áll a jelentésben, 3,96 milliárd dolláros adatbázisszoftver-forgalmával 31,1%-os részesedést mondhat magáénak. Az IBM piaci pozíciójának erősödésében az IDC szerint kulcsszerepet játszott az Informix 2000. decemberi felvásárlása. A harmadik helyen a Microsoft áll 1,08 milliárd dolláros forgalommal és 8,5%-os piaci résszel.

Az adatbázis-kezelő szoftverek piaca a tavalyi évben alig növekedett: a korábbi évhez képest mindössze 1,7%-kal 12,7 milliárd dollárra nőtt a piac.

Az IDC jelentésének megállapításai szöges ellentétben állnak a Gartner Dataquest által korábban kiadott vitatott adatokkal. Amint arról korábban beszámoltunk, a Gartner-jelentés szerint az IBM tavaly -- ha csupán kevéssel is, de -- megelőzte az Oracle-t az adatbázis-kezelő szoftverek licenceinek eladásából származó bevételek alapján. A jelentés arról számol be, hogy az Informix felvásárlásával is piaci pozícióit erősítő IBM jövedelme e piacon 4,3%-kal 3,06 milliárd dollárra növekedett tavaly, ami egyben 34,6%-os piaci részesedést jelent a 2000-es 33,7%-hoz képest. Eközben a Gartner szerint korábbi piacvezető Oracle forgalma 4,9%-kal 2,83 milliárd dollárra csökkent, így a cég szoftverlicencekből származó bevétele alapján piaci részesedése 34%-ról 32%-ra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.