:

Szerző: Vörös Péter

2002. április 30. 19:20

A cseh kormány elutasította a Cesky Telecom AS távközlési vállalat többségi részesedésének eladását

[Wall Street Journal] A cseh kormány úgy döntött, hogy mégsem adja el a Cesky Telecom AS távközlési vállalat (a cseh Matáv) többségi részesedését, így az idén már másodszor ért véget eredménytelenül a cég aukciója.

[Wall Street Journal] A cseh kormány úgy döntött, hogy mégsem adja el a Cesky Telecom AS távközlési vállalat ("a cseh Matáv") többségi részesedését, így az idén már másodszor ért véget eredménytelenül a cég aukciója.

Jiri Rusnok cseh pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány visszautasította a Deutsche Bank AG-ből, az amerikai Blackstone Partnersből és a dán TDC A/S-ből álló konzorcium 55 milliárd cseh koronás (1,62 milliárd $-os) ajánlatát. Egyes miniszterek a TDC jelenlétével kapcsolatban fogalmaztak meg fenntartásokat.

Az illetékesek kijelentették, hogy az ország első számú vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatójának esetleges eladása immár mindenképpen a júniusi választások után lesz.

Bár a döntés nem volt eget rengető meglepetés, a befektetők és a tanácsadó cégek mégis csalódottak azzal kapcsolatban, ugyanis sokan hosszú hónapokat dolgoztak a bonyolult tenderajánlatokon. A J.P. Morgan, amely a cseh kormányzatot látta el tanácsokkal, várhatóan csak töredékét kapja annak az összegnek, amelyet akkor kapott volna, ha nyélbe ütik az ügyletet.

Elemzők azt is elmondták, hogy a kormányzat sikertelensége az ügylettel kapcsolatban rossz jelet küld azt illetően, hogy el vannak kötelezve a széles körű privatizációs program iránt. Egyesek úgy vélik, hogy mivel más privatizációkból még mindig vannak be nem folyt összegek, a döntés költségvetési gondokhoz vezethet 2002 második felében.

Jan Schiesser, az Atlantik Financial Markets vezetője úgy véli, hogy a kormányzat "óriási várakozásai, rossz időzítése és rossz végrehajtása" okozta az ügylet sikertelenségét. Januárban cseh kormányzat úgy döntött, hogy törli az ország áramszektorában (pl. a vezető helyen álló CEZ AS-ban) a többségi részesedések eladásával kapcsolatos tendereket -- több csoport fogadta kritikusan ezt a lépést.

"A privatizáció egésze bukásként értékelhető, ha az összes esetet figyelembe vesszük, mivel az olyan nagy privatizációk, mint a Cesky Telecom és a CEZ nem jöttek létre, míg a Transgas (állami gázszállítási cég) privatizációt veszély fenyegeti" -- mondta Schiesser.

Az elemzők szerint igazából várhat a kormányzat egy-két hónapot vagy akár két évet, egyáltalán nem biztos az, hogy el fogják tudni érni a kívánt összeget, ugyanis a globális távközlési ipar jelenleg depresszión megy keresztül. A cseh kormányzat a Cesky Telecom 51%-át ajánlotta fel megvételre, ezenkívül egy további 27%-os részért bejelentkezett a Swisscom AG-ból és a holland KPN NV-ből álló Telsource konzorcium.

Rusnok pénzügyminiszter elmondta, hogy a Deutsche Bank által vezetett konzorcium 55 milliárd cseh koronát ajánlott fel az 51%-os részesedésért -- az összeg alacsonyabb volt a 60 milliárd cseh koronás minimális összegnél. Rusnok azt is megjegyezte, hogy több miniszternek is kifogása volt a dán TDC szereplését illetően, bár részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.