Szerző: Vörös Péter

2002. április 30. 08:41

A Hynix hitelezői jóváhagyták a Micron-ügyletet

[EB News, Reuters, Wall Street Journal] A dél-koreai Hynix Semiconductor Inc. hitelezői hozzájárultak ahhoz a tervhez, miszerint a cég alapvető memóriachip-gyártó részlegeit eladják az amerikai Micron Technology Inc.-nek; ezzel elhárult az ügylet létrejötte előtti utolsó akadályok egyike.

[EB News, Reuters, Wall Street Journal] A dél-koreai Hynix Semiconductor Inc. hitelezői hozzájárultak ahhoz a tervhez, miszerint a cég alapvető memóriachip-gyártó részlegeit eladják az amerikai Micron Technology Inc.-nek; ezzel elhárult az ügylet létrejötte előtti utolsó akadályok egyike.

A Hynix összes adósságnak (6,27 milliárd $) 77,7%-át adó hitelezők a vállalat eladása mellett szavaztak, azaz szoros volt az eredmény, ugyanis minimum 75%-os arányra volt szükség ahhoz, hogy az ügylet a Hynix igazgatótanácsa elé kerüljön. Ez utóbbi testület vélhetően még hétfőn megtárgyalta az ügyet. Az akvizícióhoz ezenkívül még szükség van a Micron igazgatótanácsának hozzájárulására is.

A felvásárlás révén a Micron a világ első számú memóriachip-gyártója lenne, megelőzve a dél-koreai Samsung Electronicsot. Múlt hétfőn a Hynix beleegyezett abba, hogy eladja a memóriachip üzletágait 108,6 millió Micron részvényért cserébe. Pénteki árfolyamot (26$) figyelembe véve az ügylet értéke 2,8 milliárd $.

A Micron ezenkívül 200 millió $ készpénzt fizet a Hynix nem memóriachip üzletágainak 15%-os részesedéséért. Ezenkívül a megállapodás része az, hogy a Hynix dél-koreai hitelezői 1,5 milliárd $ hosszú lejáratú kölcsönt nyújtanak ahhoz, hogy a Micron felújítsa a Hynix régebbi gyárait.

A Hynix szakszervezeti munkásai azzal fenyegetőznek, hogy sztrájkba kezdenek, ha az eladás létrejön. Ezzel együtt az ügylet létrejötte jót tenne a dél-koreai kormányzat nimbuszának, mivel ez utóbbi keményen dolgozik azon, hogy külföldi tőkét vonzzanak a helyi vállalatok támogatásához. A Hynix eladása az ország történetének legnagyobb értékű külföldi felvásárlását jelentené.

A hitelezők várakozásai szerint az ellentmondásos ügylet véglegesítése májusban várható.

Az elemzők úgy vélik, hogy a szektor számára előnyös lehet a felvásárlás, ha a Micron konszolidálja a gyártást, ugyanis ez támogatná a chipárakat és a nyereségeket, ez pedig jót tenne a chipgyártók részvényárfolyamának.

A hat memóriagyár értékesítésével a világ harmadik legnagyobb gyártója kivonul a memória szektorból, de továbbra is gyártani fog nem-memória chipeket mobiltelefonokhoz és más eszközökhöz. A tavalyi év zuhanásszerűen csökkenő memóriachip-árai leginkább a Hynixot érintették, a cég 3,9 milliárd $-os veszteséget halmozott fel.

A PC-gyártók kereslete továbbra is gyenge, és az azonnali piacon a standard, 128 megabites SDRAM ára csökkent márciushoz képest: hétfőn ez utóbbi ár 4,25$ volt a DRAM eXchange.com weboldal szerint, a 128 megabites DDR chipek ára 4,30$, míg a 256 megabites SDRAM ár 8,60$, a DDR-é pedig 8,90$.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról