:

Szerző: Vörös Péter

2002. április 30. 08:38

A UMC az elemzőket meglepve nyereséggel zárta az első negyedévet

[Wall Street Journal] A United Microelectronics Corp. (UMC) hétfőn bejelentette, hogy nettó nyereséggel zárta az első negyedévet, noha a szakértők veszteséges negyedévre számítottak -- az üzemi eredményt nézve azonban veszteséges volt a cég működése.

[Wall Street Journal] A United Microelectronics Corp. (UMC) hétfőn bejelentette, hogy nettó nyereséggel zárta az első negyedévet, noha a szakértők veszteséges negyedévre számítottak -- az üzemi eredményt nézve azonban veszteséges volt a cég működése.

A világ második legnagyobb szerződéses chipgyártója közölte, hogy az első negyedévben a cég 216 millió tajvani dolláros (6,2 millió $-os) nyereséget ért el, ami jelentősen alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában elért 6,47 milliárd tajvani dolláros nyereség.

A részvényenkénti nyereség 0,02 tajvani dollár volt az első negyedévben, szemben az elemzők által várt 0,10 tajvani dolláros veszteséggel és a negyedik negyedévben elért 0,29 tajvani dolláros veszteséggel.

Az üzemi veszteség 2,45 milliárd tajvani dollár volt az első negyedévben, ezt ellensúlyozta a 2,67 milliárd tajvani dolláros nem működésből származó bevétel és a 405 millió tajvani dolláros befektetési bevétel.

A cég forgalma 49%-kal 12,16 milliárd tajvani dollárra esett vissza az egy évvel korábbi 23,59 milliárd tajvani dollárral szemben. A bruttó haszonrés 5,5%-ra (!!) esett vissza az első negyedévben az előző évben elért 40,7%-ról.

A UMC kapacitáskihasználtsága tovább javult, az első negyedévben ez 50% volt, szemben a negyedik negyedévben elért 48%-kal. A UMC megerősítette, hogy a várakozások szerint a kihasználtsági arány több mint 70% lesz a jelenlegi negyedévben.

A vállalat azt is közölte, hogy az átlagárak várhatóan javulni fognak a második negyedévben, ami ahhoz vezethet, hogy a működési haszonrés újra pozitív lesz.

A UMC bejelentette, hogy a tőkeberuházások az idén 1,6 milliárd $-ra nőnek a korábban előrejelzett 800 millió $-hoz képest.

A cég elmondta, hogy továbbra is aktívan tervezik a bővítési lehetőségeket Kína felé azután, hogy március végén a kínai kormányzat feloldotta a többek között félvezetőipari befektetésekkel kapcsolatos több évtizedes tilalmat. A UMC azonban azt is közölte, hogy nincs azonnal nyomás afelé, hogy sietve fektessenek be Kínában, mivel úgy tűnik, hogy a félvezetőipar fellendülése beindulóban van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.