:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 29. 12:12

Új Apple PowerBook G4: gyorsabb processzor, nagyobb kijelző, Gigabit Ethernet és AirPort

Az Apple bejelentette Titanium PowerBook G4 notebook-sorozatának legújabb tagjait, amelyek a korábbinál nagyobb kijelzővel, gyorsabb processzorral és DVI-csatlakozóval is rendelkeznek, valamint a világon először tartalmaznak Gigabit Ethernet illesztőt.

Az Apple bejelentette Titanium PowerBook G4 notebook-sorozatának legújabb tagjait, amelyek a korábbinál nagyobb kijelzővel, gyorsabb processzorral és DVI-csatlakozóval is rendelkeznek, valamint a világon először tartalmaznak Gigabit Ethernet illesztőt.

Az új PowerBook G4 gépek legszembetűnőbb újdonsága a 15,2 hüvelyk átlójú széles kijelző, amelynek maximális felbontása 1280x854 pixel. Az Apple tájékoztatása szerint a kijelző fényereje és kontrasztja is lényegesen jobb, mint a korábbi modelleké.

A számítógépek lelke a Motorola PowerPC G4 mikroprocesszor, amely akár 800 MHz-es is lehet, ráadásul 1 MByte harmadszintű cache-el egészítették ki. Az új PowerBook G4 notebookokban 133 MHz-es a rendszerbusz órajele, a memória pedig legfeljebb 1 GByte DDR SDRAM lehet. A számítógépek előre telepített OS X operációs rendszerrel kerülnek a boltokba.

Az Apple mérései szerint a 800 MHz-es processzorral, 1 MByte harmadszintű cache-sel, ATi Mobility 7500 grafikus chippel és 32 MByte DDR videomemóriával szerelt Titanium PowerBook G4 egyes alkalmazásokban akár 33 százalékkal is gyorsabb lehet, mint egy 1,7 GHz-es mobil Pentium 4 processzorral szerelt notebook.

Figyelemre méltó újdonság a beépített DVI (Digital Visual Interface) csatlakozó, amelyhez többek között lapos kijelzőt vagy DVI-csatlakozóval ellátott projektort csatlakoztathatnak a felhasználók. A Titanium PowerBook G4 a világon elsőként tartalmaz alapkiépítésben Gigabit Ethernet vezérlőt, ezen felül egy 56k modem is rendelkezésre áll. Természetesen a számítógépek támogatják az AirPort (802.11) vezeték nélküli hálózatokat is. A gépekben DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó található.

Az új Titanium PowerBook G4 számítógépek két kivitelben kaphatók, a 667 MHz-es processzorral, 256 MByte memóriával és 30 GByte-os merevlemezzel szerelt változat ajánlott bolti ára 2499 dollár, a 800 MHz-es processzorral, 512 MByte memóriával, 40 GByte-os merevlemezzel és beépített AirPort vezérlővel rendelkező kivitel 3199 dollárba kerül. A számítógépek kívánság szerint akár 1 GByte memóriával és 60 GByte-os merevlemezzel is rendelhetők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.