Szerző: Vörös Péter

2002. április 29. 09:23

Lassul a digitális kamerák piacának globális növekedési üteme

[CNET] Az IDC piackutató cég pénteken közzétett jelentése szerint tavaly lassult a digitális fényképezőgépek eladásainak globális növekedési üteme, és a következő években a várakozások szerint viszonylag enyhe növekedésre lehet számítani.

[CNET] Az IDC piackutató cég pénteken közzétett jelentése szerint tavaly lassult a digitális fényképezőgépek eladásainak globális növekedési üteme, és a következő években a várakozások szerint viszonylag enyhe növekedésre lehet számítani.

2001-ben a digitális kamerák globális forgalma 22%-kal nőtt az előző évhez képest, és összesen 18,4 millió kamerát adtak el, ami 8 milliárd $-os forgalmat jelentett.

Bár ez a növekedési ütem igen jelentősnek tűnik sok más piaccal (pl. PC-piaccal) összevetve, mégis igen jelentős lassulást jelent a korábbi évi 100%-os növekedési ütemekhez képest, mondta Chris Chute, az IDC egyik elemzője.

Chute szerint a lelassulás részben a digitáliskamera-piac méretéből fakad, de arra is rámutatott, hogy nagyobb piaci feltételek valószínűleg szintén gátat fognak vetni a növekedésnek a közeljövőben.

A kiegészítő digitális képi szolgáltatások sora van kialakulófélben: például jelenleg igen kevés olyan bolt van, ahol lehetőség van papírra kinyomtatni a digitális fényképeket, csakúgy, mint a hagyományos fotográfiánál szokásos. Amíg az ilyen szolgáltatások széles körűen nem lesznek elérhetőek, addig a digitális kamerákat többnyire csak a számítógéphez valamilyen szinten értők fogják vásárolni.

"Úgy véljük, hogy az eladások volumenének növekedési üteme 4-5 évig csökkenni fog, ha nem állnak rendelkezésre azok a berendezések, amelyek révén a digitális fényképezőgép felhasználói is olyan könnyen tudják használni a készülékeket, mint a hagyományos kamerákat" -- mondta Chute. "Egészen addig egy olyan személyhez kell fordulni a felhasználónak, aki megérti a PC-technológiát. Az USA-ban ez azt jelenti, hogy a háztartások közel fele kiesik a számításból".

Chute szerint a fotócégek igyekeznek népszerűsíteni a nyomtatóboltokat és más digitális képi szolgáltatásokat, de a fotóelőhívó boltok és a többi kiskereskedő egyelőre óvatos a dologgal kapcsolatban. "A digitális képi infrastruktúra üzleti modellje még mindig elméleti, így nehéz meggyőzni a kiskereskedőket arról, hogy fektessenek be 100 ezer dollárt a minilaboratóriumba".

Az IDC előrejelzései szerint a digitális kamerák éves forgalma 41 millió darabot fog kitenni 2006-ban, az ötéves időszak végén nagyjából teljesen nullára esik vissza a növekedési ütem.

Ami a gyártókat illeti, 2001-ben a Sony volt a vezető digitálisfényképezőgép-gyártó, amely átvette az első helyet az Olympustól, a Sony piaci részesedése 22% volt tavaly. Az Olympus a második helyre esett vissza 19%-os piaci részesedéssel, míg a harmadik helyezett Fuji piaci részesedése 16%, a negyedik helyen lévő Canoné 12% volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról