Szerző: Vörös Péter

2002. április 29. 08:46

A Dell a HP kárára nyert teret a szerverpiacon

[CNET] A Hewlett-Packard és a Compaq bejelentette, hogy a javasolt egyesülés mindkét cég helyzetét erősíteni fogja, de egyelőre az a helyzet, hogy az egyik kulcsfontosságú piacon teret veszítenek a Dell javára.

[CNET] A Hewlett-Packard és a Compaq bejelentette, hogy a javasolt egyesülés mindkét cég helyzetét erősíteni fogja, de egyelőre az a helyzet, hogy az egyik kulcsfontosságú piacon teret veszítenek a Dell javára.

Az Intel alapú szerverek piacán továbbra is a Compaq áll az első helyen volumen szempontjából, mivel a cég 242 ezer szervert adott el az első negyedévben, és az 1,1 milliárd $-os piac 22,8%-át adta, közölte a Gartner piackutató cég előzetes adatokra hivatkozva.

Az is igaz azonban, hogy a Compaq részesedése alig változott az előző év hasonló időszakához képest, míg a második helyezett Dell a leggyorsabb növekedési ütemet produkálta, így piaci részesedése 15,7%-ról 17,8%-ra nőtt.

Ugyanakkor a HP részesedése az Intel alapú szerverek globális piacán 10%-kal esett vissza. A cég 2001 első negyedévében még a piac 10%-át mondhatta magáénak, míg 2002 első negyedévében ez 8,6%-ra csökkent. A cég sok új Intel alapú szervert mutatott be, de piaci jelenléte csökkent.

Az igazság az, hogy az Intel alapú szerverek az egyesülés egyik legfontosabb hajtóereje, és amennyiben és amikor az egyesülés létrejön, akkor várhatóan compaqos vezetője lesz az új csoportnak. "A HP az utóbbi időben lendületet és pénzt veszített az Intel-szerver üzletágnál. Erőfeszítéseinket gyorsan fel kell fokozni ezen a területen" -- közölte Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója februárban.

Bár az iparág egészében az eladás volumene lényegében változatlan maradt 2002 első negyedévében 2001 első negyedévéhez képest, a szervereladásokból származó forgalom csökkent. A piac a jó idők után rendkívül gyorsan állt át a rossz időkre: az internetőrület tetőfokán évekig igen jelentős volt a forgalom, míg az internetkrach és a gazdasági recesszió egyszerre sújtotta ezt a területet.

A Gartner a negyedéves jelentésben úgy fogalmaz, hogy "a szerverkiadások továbbra is elég lassúak". A piackutató cég "arra számít, hogy a szerverpiac legalább az általános gazdasági javulás után két negyedévvel fogja a fellendülés jeleit mutatni. Ez különösen igaz a csúcskategóriájú szerverekre".

Az Intel alapú szerverek adják az összes szervereladások volumenének 90%-át, közölte a Gartner, de az eladások értékének viszonylag kisebb értékét adta ez a kategória. A csúcskategóriájú Unix és mainframe szerverek ára több százezer vagy akár több millió dollár.

A harmadik helyen az IBM áll, amelynek piaci részesedése 14,5%-ról 14,3%-ra esett vissza. A cég jelenleg éppen átalakítja Intelszerver-kínálatát a csúcskategóriájú Unix és mainframe szerverektől átvett technológiákkal.

A kizárólag Unix szervereket gyártó Sun az ötödik helyen áll, részesedése a globális szerverpiacon 6,4%-ról 6,3%-ra esett vissza volumen alapján.

Ugyanakkor a londoni Context piackutató cég szintén most tett közzé egy tanulmányt az európai PC-piaccal kapcsolatban: e tanulmány szintén kiemeli a Dell erős helyzetét és a Compaq, valamint a HP nehézségeit.

A HP és a Compaq egyesített piaci részesedése 25,5%-ról 23%-ra csökkent, míg a Dell tovább növelte részesedését (11%-ról 11,6%-ra). A Context szerint ez egyértelműen arra utal, hogy "az egyesülés elijesztette a vásárlókat vagy a cégek alkalmazottai nem összpontosítanak kellőképpen -- vagy mindkettő".

A Compaq részesedése 15,9%-ról 14,1%-ra csökkent, míg a HP részesedése 9,6%-ról 8,9%-ra esett vissza. A Context ezt részben azzal magyarázza, hogy általában csökkentek a vállalati IT kiadások.

Az átfogó adatok arra utalnak, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy beindulna a várva várt piaci fellendülés Európában. Volumen szempontjából az eladások 17,4%-kal csökkentek Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról