:

Szerző: Vörös Péter

2002. április 29. 09:43

Újabb gyenge negyedévet zárt a JDS Uniphase

[CNET, Reuters] A kanadai JDS Uniphase, a világ legnagyobb, üvegszálas berendezésekhez alkatrészeket gyártó cége bejelentette, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben a cég nettó vesztesége 4,3 milliárd $ volt, a forgalom 1/3-ra csökkent és további 2000 alkalmazottat bocsátanak el a távközlési berendezések iránti gyenge kereslet miatt.

[CNET, Reuters] A kanadai JDS Uniphase, a világ legnagyobb, üvegszálas berendezésekhez alkatrészeket gyártó cége bejelentette, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben a cég nettó vesztesége 4,3 milliárd $ volt, a forgalom 1/3-ra csökkent és további 2000 alkalmazottat bocsátanak el a távközlési berendezések iránti gyenge kereslet miatt.

A cég ezenkívül közzétette a jelenlegi negyedévvel kapcsolatos várakozásait, amelyek az elemzők előrejelzéseinél alacsonyabbak voltak. A vállalat elmondta, hogy további költségcsökkentéseket tervez, ezekkel az évenkénti megtakarítások 165 millió $-ra fognak emelkedni, így a teljes évi megtakarítások több, mint 1 milliárd $-t fognak kitenni.

Ez utóbbi terv keretében a cég további 2000 főt fog elbocsátani, ezzel a létszám valamivel 10000 fölé fog csökkenni. A cég ezenkívül további gyárakat fog bezárni.

A március 30-án zárult harmadik pénzügyi negyedévben a cég nettó vesztesége 4,3 milliárd $ (részvényenként 3,19$) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 41,8 milliárd $-os (részvényenként 36,63$-os) nettó veszteséggel. A veszteség nagyobbik részben annak az eredménye, hogy le kellett írni jelentős összegű cégértéket (goodwill-t) a 90-es évek végén tett akvizíció hullám után.

A cég forgalma a tavalyi hasonló időszakban elért 920,1 millió $-ról 261,8 millió $-ra (!!) csökkent, tavaly a távközlési berendezések iránti kereslet jóval erősebb volt. Az eladások 8,5%-kal estek vissza az előző negyedéves 286 millió $-hoz képest.

Az egyszeri költségeket figyelmen kívül hagyva a JDS vesztesége 66 millió $ (részvényenként 5 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi 160 millió $-os (részvényenként 14 centes) nyereséggel. A First Call által reprezentált elemzők részvényárfolyama 2 centes veszteségre és 254 millió $-os forgalomra számítottak.

A cég számításai szerint az átszervezés (Globális Átszervezési Program - Global Realignment Program) teljes költsége kb. 1,1 milliárd $ lesz, ebből 876 millió $-t már elkönyveltek a harmadik pénzügyi negyedév végéig.

Jozef Straus, a JDS Uniphase elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég továbbra is alkalmazkodik az igen kemény piaci körülményekhez. "Ma bejelentjük, hogy további lépéseket teszünk a Globális Átszervezési Program keretében. Úgy érezzük, hogy ezekre szükség van ahhoz, hogy a kiadásaink szerkezete igazodjon a távközlési ipar jelenlegi és előrejelzett környezetéhez" -- mondta Straus.

A JDS bejelentette, hogy a negyedik pénzügyi negyedévben részvényenként 3-4 centes veszteségre számít, figyelmen kívül hagyva átszervezési program költségeit, a várható forgalom 210-230 millió $ abban az esetben, ha a kereslet hanyatlása folytatódik. A cég 15-18%-os pro forma bruttó nyereséghányadra számít a jelenlegi negyedévben. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 1 centes veszteségre és 243,7 millió $-os forgalomra számítottak.

A JDS vezetői azt is elmondták, hogy sikerült levinni a cég nyereségküszöbét 320 millió $-ra, szemben a tavaly év végi 350 millió $-os szinttel és tovább kívánják csökkenteni ezt a szintet 300 millió $-ra.

A cég részvényárfolyama pénteken 0,50$-ral (9,94%-kal) 4,53$-ra csökkent. Az év eleje óta a részvényárfolyam 42%-kal esett vissza, ez több, mint a Standard & Poor's Communications Equipment Index 28,5%-os csökkenése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.