Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 26. 19:37

Lesz-e verseny a távközlésben?

[CW Számítástechnika] Törő Csaba, a PanTel vezérigazgatója, mint az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) elnöke aggodalmának adott hangot a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának, a távközlési monopólium lebontására gyakorolt negatív piaci hatásával kapcsolatban -- ismertette a CW Számítástechnika .

[CW Számítástechnika] Törő Csaba, a PanTel vezérigazgatója, mint az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) elnöke aggodalmának adott hangot a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának, a távközlési monopólium lebontására gyakorolt negatív piaci hatásával kapcsolatban -- ismertette a CW Számítástechnika.

A Matáv által a Hírközlési Felügyelethez (HíF) benyújtott, elbírálásra váró referenciaszerződése nyithatja meg az utat a távközlési verseny felé. Ez az a szerződés, melyet a Matáv és az alternatív szolgáltatók közötti hálózatmegosztást szabályozza, s -- sok más mellet -- ennek díjait is meghatározza. A tavaly óta másodszor benyújtott (egy ízben már elutasított) szerződéstervezet az alternatív szolgáltatók érvelése szerint olyan magas árakat szab az összekapcsolási díjak területén, melyeket az alternatív szolgáltatók már nem háríthatnak tovább saját ügyfeleikre, mivel -- a kalkulált haszonnal együt -- magasabb lenne egyes szolgáltatások díja, mintha azt közvetlenül a Matávtól rendelték volna meg az ügyfelek.

Az ATSZE szeretné elérni, hogy a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) nyilvánosan vitassa meg az összekapcsolási referenciaajánlatot. Erre ugyan a HíF reagálása szerint kevés az esély, ám a túlságosan magas árak kérdésére várható, hogy a HDB pozitívan reagál, hiszen a távközlési liberalizáció zökkenőmentes lebonyolításának elősegítése a bizottság alapvető feladatai közé tartozik. A HDB egyébként nem egy esetben hozott már elutasító határozatot az összekapcsolási szerződésekkel kapcsolatban, ám nem a díjak mértékét, hanem azok struktúráját kifogásolta ezekben az esetekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról