:

Szerző: Ady Krisztián

2002. április 26. 11:02

Külső DirectShow dekóder DivX és MPEG-4 tartalom lejátszásához

[CD-RW.org] Alig egy hónapja létezik hivatalosan az FDDSHOW nevű DiretShow dekóder, de már ennyi fejlesztés után is látszik, hogy megéri foglalkozni vele. A dekóder ugyanis okosabb, gyorsabb, kisebb processzorral is megelégszik, vagy azonos processzoron jobb minőséget nyújt, mint a DivX Network eredeti dekódere.

[CD-RW.org] Alig egy hónapja létezik hivatalosan az FDDSHOW nevű DiretShow dekóder, de már ennyi fejlesztés után is látszik, hogy megéri foglalkozni vele. A dekóder ugyanis "okosabb", gyorsabb, kisebb processzorral is megelégszik, vagy azonos processzoron jobb minőséget nyújt, mint a DivX Network eredeti dekódere.

Az FDDSHOW csak lejátszásra használható, főként DivX mozik, filmek megtekintésében segíthet. Az enkóder több -- ingyenes, GPL licenc alá tartozó -- program részeiből áll össze: a libavcodec kodeket használja a videó dekompressziójához, a postprocess műveleteket az mplayer alkalmazás függvényeiből kapta, a dekóder egésze pedig az XviD DirectShow filterére épül.

A dekóder alapvető képességei között több figyelemreméltó található:
  • gyors dekompresszió MMX, SSE és 3DNow! optimalizálással, sokkal alacsonyabb processzorhasználattal
  • Különböző kodekek támogatása: XviD és minden DivX verzió
  • postprocessing a lejátszás minőségének javításához
  • automata minőség kontroll: a postprocessing szintje automatikusan csökken a processzor túlterhelése esetén
  • kép jellemzők (színtelítettség, fényesség, stb.) korrigálása
  • kép élességet növelő filter
  • zaj hozzáadásának lehetősége
  • ingyenes szoftver, GPL licenc

Bár a dekóder még tartalmaz néhány bugot, a fejlesztés szinte napról napra történik, így ezek hamarosan javításra kerülnek. Egyes tapasztalatok szerint a ZoomPlayerrel nem működik együtt a kodek, de személy szerint a BSPlayer lejátszóval semmi problémát sem tapasztaltam.

A kodek honlapja itt tekinthető meg, mindenképpen érdemes kipróbálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.