Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 25. 16:43

Bill Gates a tanúk padján: létezik lecsupaszított Windows

Bill Gates
Bill Gates
Szerdán maga Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke ült a tanúk padján azon a tárgyaláson, amelyen a kilenc felperes állam azt szándékozik elérni, hogy a bíróság kötelezze a redmondi céget a Windows "lecsupaszított", moduláris változatának piacra dobására.

A vállalat szakértői -- köztük Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója -- korábban azt vallották, hogy egy ilyen Windows-változat elkészítése nem lehetséges. Gates vallomásából azonban kiderült, hogy nagyon is lehetséges, sőt, már létezik is ilyen Windows.

A felperes államok képviseletében eljáró jogász, Steven Kuney kérdéseire válaszolva Gates elmondta, hogy a Microsoft jelenleg is forgalmazza a Windowsnak egy modulárisan konfigurálható változatát, a Windows XP Embeddedet, amelyet beágyazott rendszerekben, például bankautomatákban használnak.

A Microsoft igazgatótanácsának elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Windows XP Embedded elméletileg akár személyi számítógépeken is futtatható, sőt, akár az Office programcsomag is telepíthető lenne rá. Azonban ilyet egyelőre senki sem csinált, legfőképpen azért, mert a Microsoft licence ezt nem engedélyezi.

Mint ismeretes, a felperes államok szerint a Microsoftnak egy olyen Windows-változatot kellene piacra dobnia, amely mentes a "middleware"-ektől, azaz hiányzik például az Internet Explorer, a Windows Messenger, a Media Player, az Outlook Express vagy más alkalmazás. A Windows XP Embeddeddel ez elméletileg megvalósítható, azonban Gates az elméletre helyezte a hangsúlyt.

Kuney után a Microsoftot képviselő ügyvéd, Dan Webb faggatta Bill Gatest, azonban a vallomásnak ebben a szakaszában inkább nyelvi és technikai értelmezésekről volt szó, semmint magáról a Windowsról. A felperes államok nagyon tágan értelmezik a "middleware" fogalmát, ebbe ugyanis több ezer dolog is beletartozhat, amelyeknek az előre nem látható függőségei miatt az eltávolításuk jelentősen rontaná az operációs rendszer teljesítményét -- mondta Gates.

A Windows XP Embedded felemlegetése nem jó példa, ugyanis ha abból eltávolítanak részeket, az jelentős hatással van a teljesítményre -- hangsúlyozta a Microsoft igazgatótanácsának elnöke. Gates azzal zárta vallomását, hogy a Microsoft is keresi a megoldást, de az államok javaslata akár 10 évvel is visszavetheti a Microsoft fejlesztőinek munkáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról