Szerző: Vörös Péter

2002. április 25. 18:11

Az Alcatel immár sorozatban negyedik negyedévét zárta veszteségesen

[Bloomberg] Az Alcatel SA, Európa legnagyobb, távközlési berendezéseket gyártó vállalata közzétette, hogy sorozatban negyedik negyedévét zárta veszteségesen és a cég nem lát arra utaló jeleket, hogy növekedés lenne a hálózati berendezések iránti keresletben.

[Bloomberg] Az Alcatel SA, Európa legnagyobb, távközlési berendezéseket gyártó vállalata közzétette, hogy sorozatban negyedik negyedévét zárta veszteségesen és a cég nem lát arra utaló jeleket, hogy növekedés lenne a hálózati berendezések iránti keresletben.

A francia óriásvállalat bejelentette, hogy az első negyedévben 836 millió euró (részvényenként 72 cent) volt a cég vesztesége, szemben az előző év hasonló időszakában elért 210 millió eurós (részvényenként 18 centes) nyereséggel.

Szergej Csuruk, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy "eddig semmi érdemleges jelét nem látjuk a fellendülésnek. Mi több, Európában visszaesés tapasztalható és Amerikában sincs semmi jele a javulásnak".

A telefonberendezés-gyártók forgalma jelentősen visszaesett az utóbbi időben, mivel egyes telefontársaságok, mint például a BT Group Plc csökkentik a befektetéseiket, egyes hálózati szolgáltatók, mint például a Global Crossing Ltd. pedig tönkremennek. Az Alcatel a létszám egyharmadát elbocsátja és eladja gyárait a költségek csökkentése érdekében. A rivális Ericsson és a Nokia egyaránt csökkentették forgalmi előrejelzéseiket az elmúlt héten.

A kereslet csökkenésére utaló jel az is, hogy a rivális Siemens bejelentette, hogy a tervek szerint 6500 főt bocsát el a hálózati üzletágnál, miután a részleg sorrendben a negyedik veszteséges negyedévet zárta -- az elbocsátások a tavalyi jelentős létszámcsökkentéseket követik. A Marconi Plc, a brit telefonberendezés-gyártó bejelentette, hogy a negyedik pénzügyi negyedévben a forgalom 43%-kal csökkent.

David Seban-Jeantet, az ABN Amro egyik elemzője szerint "tudomásul kell venni, hogy a telefonvállalatok jelenleg egészen egyszerűen nem hajlandóak költeni. Az Alcatel körültekintő és jól értékeli a piaci kilátásokat. Ez bíztató."

A párizsi központú cég újra megerősítette a 2002-es kamatok és adózás előtti nyereséget és közölte, hogy a várakozások szerint a forgalom a második negyedévben fog beindulni.

A cég forgalma az első negyedévben 27%-kal 4,3 milliárd euróra csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az Alcatel negyedéves üzemi vesztesége 343 millió euró volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 132 millió eurós üzemi nyereséggel.

A vállalat bejelentette, hogy a várakozások szerint egyszámjegyű forgalomnövekedés és kisebb üzemi veszteség várható a második negyedévben. 2002 további negyedéveiben mindkét mutató javulni fog az előző negyedév adataihoz képest.

Csuruk elmondta, hogy a cég a költségeket úgy tervezi csökkenteni, hogy 4,72 milliárd eurós negyedéves forgalomnál sikerüljön nullszaldós eredményt elérni.

Az Alcatel részvényárfolyama immár hat napja csökken, helyenként 20 centtel (1,4%-kal) 14,12 euróra. A részvényárfolyam az elmúlt egy évben 56%-kal csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról