Szerző: Vörös Péter

2002. április 26. 13:03

A Texas Instruments közölte, hogy a Nokia borúlátóbb előrejelzései ellenére a kilátásai változatlanok maradnak

[EB News, Reuters] A Texas Instruments (TI) a világ első számú mobiltelefonchip-gyártója, a cég csütörtökön közölte, hogy a nyereségkilátások változatlanok maradtak annak ellenére, hogy több kulcsfontosságú ügyfél jelentett be profit vagy forgalomfigyelmeztetést.

[EB News, Reuters] A Texas Instruments (TI) a világ első számú mobiltelefonchip-gyártója, a cég csütörtökön közölte, hogy a nyereségkilátások változatlanok maradtak annak ellenére, hogy több kulcsfontosságú ügyfél jelentett be profit vagy forgalomfigyelmeztetést.

Tom Engibous, a cég elnök-vezérigazgatója egy tokiói sajtókonferencia után riportereknek elmondta, hogy "ez nem változtatta meg éves kilátásainkat és nem változtatta meg az általunk közzétett előrejelzéseket sem".

Engibous megerősítette, hogy a második negyedévben a forgalomnövekedés kb. 10% lesz az előző negyedévhez képest -- ezt a célkitűzést április 15-én jelentette be a cég az első negyedéves eredményekkel együtt.

Azóta azonban a Nokia, a világ első számú mobiltelefon-gyártója és a TI egyik kulcsfontosságú ügyfele lejjebb szállította a 2002-es forgalomnövekedési célkitűzést: immár 4-9%-ra számít a finn óriásvállalat, a korábbi 15%-kal szemben. Az Ericsson pedig ezen a héten tett közzé figyelmeztetést, mely szerint nem lesz nyereséges az idén.

Engibous, aki nem kívánt megjegyzést tenni azzal kapcsolatban, hogy ezek a bejelentések meglepetésszerűek voltak-e vagy sem, mindenesetre úgy véli, hogy ezeknek nem lesz hatásuk a TI üzletmenetére. "Cégünk eddig sem épített arra, hogy nagy növekedés lenne az ügyfeleink forgalmában az idén. Semmi erre utaló jelet nem látunk" -- mondta Engibous.

"Ezzel együtt a mobiltelefonchip-gyártó részlegünk a harmadik negyedéve folyamatosan nő, ami úgy tűnik, nincs összhangban azzal, amit a piac fennmaradó részével kapcsolatban hallani lehet" -- véli a TI elnök-vezérigazgatója.

Engibous azt is elmondta, hogy a TI mobiltelefon-chip üzletága azért is teljesít ilyen jól, mert a mobiltelefon szolgáltatók nagy része vált át a 2G technológiákról a 2,5G-s (internetkész) technológiákra.

"A piac igen jelentős változáson megy keresztül e technológiaváltásnak köszönhetően, főként Európában és a 2,5G mobiltelefonok dollárban kifejezett chiptartalma jóval nagyobb" -- nyilatkozott Engibous.

Engibous megjegyezte, hogy a 2,5G részaránya a mobiltelefonchip-gyártó részlegen belül a nulláról 25%-ra nőtt a harmadik negyedév és az idei első negyedév között. "Még ha nem is emelkedik az eladott mobiltelefonok száma az idén, ez akkor is jelentős forgalomnövekedés, ami az idén is tovább fog folytatódni".

A TI részvényárfolyama kedvezően alakult az első negyedéves eredmények bejelentése után, azonban a Nokia-hír következtében az elért emelkedést teljes egészében elvesztette a cég, sőt még ennél is nagyobb mértékű volt a visszaesés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról