Szerző: Vörös Péter

2002. április 25. 11:40

Tovább gyengélkedik az európai kéziszámítógép-piac

[CNET] A nyugat-európai kéziszámítógép-piac továbbra is gyengélkedik a jól sikerült 2001-es év után: a Gartner piackutató vállalat szerint az első negyedévben a PDA-forgalom 16%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

[CNET] A nyugat-európai kéziszámítógép-piac továbbra is gyengélkedik a jól sikerült 2001-es év után: a Gartner piackutató vállalat szerint az első negyedévben a PDA-forgalom 16%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Az idei forgalom jelentősen csökkent a múlt év első részéhez képest, amikor a Palm és a többi gyártó elárasztotta a piacot termékeivel arra számítva, hogy jelentősen fellendül a forgalom -- ehelyett a kereslet csökkent.

Most, hogy a lárma elcsendesült és a cégek elfogadható szintre csökkentették a készleteket, a Palm 34,8%-kal alacsonyabb forgalmat ért el az első negyedévben, mint egy évvel korábban. Ezzel együtt a cég továbbra is vezet az európai PDA-piacon 221 175 darabos forgalommal és 39,4%-os piaci részesedéssel. A csökkenés várható volt a Gartner szerint.

A Handspring PDA-eladásai szintén csökkentek, mégpedig 28,1%-kal 32 010 készülékre, de a Gartner szerint ez főként annak az eredménye, hogy a cég a hangsúlyt immár a Treóra (PDA/mobiltelefon hibridre) fekteti ahelyett, hogy felfrissítené a PDA termékcsaládjait. A Gartner számításaiban nincsenek benne a Treo-eladások. A Palm operációs rendszert használó PDA-k piacán a Handspring szerepe csökkent a Palm és a Sony javára.

A Gartner szintén ezen a héten hozta nyilvánosságra az USA kéziszámítógép-piacát elemző jelentését. A cég előzetes kutatásai azt mutatják, hogy kezd éledezni a piac, bár az első negyedévben 12,1%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest.

Nyugat-Európában forgalom és piaci részesedés szempontjából a nyertesek a Pocket PC PDA-gyártók voltak: a Compaq, a Casio és a Hewlett-Packard. Ezek a cégek azért tudták növelni piaci részesedésüket, mert a vállalati eladásokra összpontosítottak.

A Palm után a Compaq a második számú gyártó az európai piacon, a cég forgalma 32,7%-kal 134 700 darabra nőtt, a cég piaci részesedése immár 24%. A Pocket PC eszközök jelentősen drágábbak a Palm eszközöknél, így a gyártók még viszonylag alacsony volumen mellett is képesek magas forgalom elérésére.

Az európai PDA-piac harmadik helyén a Casio áll messze lemaradva az élmezőnytől, az első negyedévben a cég 47 250 készüléket adott el, piaci részesedése 8,4%.

A mobiltelefónia egyre nagyobb hatással van a PDA-piacra, megjelentek az első olyan kéziszámítógépek, amelyekben beépített funkcióként van jelen a GPRS (General Packet Radio Service) és Bluetooth -- ezekkel a drót nélküli technológiákkal lehetőség van a nagy kiterjedésű adathálózatokkal és perifériákkal történő kapcsolattartásra.

Például a Compaq már gyárt olyan iPaq PDA-t, amelybe integrálva van a Bluetooth -- a gyártó számára ez megkönnyíti azt, hogy szövetségeket kössenek a mobiltelefon szolgáltatókkal.

A Gartner véleménye szerint az ilyen szövetségek új piaci és üzleti lehetőségeket fognak létrehozni a gyártók számára 2002 fennmaradó részében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról