Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 24. 11:46

Döbbenetes mértékben javulhat az interneten sugárzott videók minősége

Az internetes műsorszórás egyik meghatározó vállalata, a RealNetworks két új technológiát jelentett be, amelyek segítségével drámai mértékben javulhat a világhálón sugárzott videó és audioanyagok minősége.

Az internetes műsorszórás egyik meghatározó vállalata, a RealNetworks két új technológiát jelentett be, amelyek segítségével drámai mértékben javulhat a világhálón sugárzott videó és audioanyagok minősége.

A RealVideo 9 az eddiginél 30 százalékkal kisebb állományok készítését teszi lehetővé, a RealAudio Surround segítségével pedig térhatású hanganyagok is sugározhatók az interneten keresztül, akár 44 Kbps kódolás esetén is.


RealVideo 9: 34 Kbps

A RealVideo 9 technológia elsősorban a kis sávszélességű -- például modemes -- kapcsolattal rendelkező felhasználóknak kedvez, ugyanis a jelenleg használt RealVideo 8-hoz viszonyítva azonos minőség mellett 30 százalékkal csökkenthető a sugárzott állomány bitrátája, illetve azonos bitráta mellett lényeges minőségjavulás érhető el.

Természetesen nem csak a modemesek profitálhatnak a RealVideo 9-ből, ugyanis a RealNetworks szerint a szélessávú hálózaton sugárzott 160 Kbps anyag esetében már VHS, 500 Kbps esetén pedig -- a RealAudio Surround technológiával kiegészítve -- házimozi-minőségű lehet a leadott állomány. A RealVideo 9 természetesen támogatja a HDTV formátumokat is.

Az internetes tartalomszolgáltatók közül többek között az Animal Channel.org, Atlantic Records, Capitol Records, EMI, Fox Home Video, FoxSports.com, MCA Records, New Line Cinema, RCA Records, Santuary Records, Universal/Motown Records, Virgin Records, és a Warner Brothers Records jelenleg is támogatják RealVideo 9 formátumot és a közeljövőben számos más vállalat csatlakozása várható.

A RealVideo 9 codec azonnal elérhető a RealOne Player és a RealPlayer 8 Windows- és Mac-kompatibilis változatához, a Unix- és Pocket PC-változatok megjelenésére pedig alig egy hónapot kell várni. Érdemes ellátogatni a www.realnetworks.com/info/realvideo oldalra és megtekinteni a RealVideo 9 formátumú anyagokat, amelyek valóban döbbenetesen jó minőséget biztosítanak már 34 Kbps bitráta esetén is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról