Szerző: Vörös Péter

2002. április 23. 18:44

Az STMicroelectronics az első negyedévben elérte a mélypontot

Pasquale Pistorio
Pasquale Pistorio
vezérigazgató
[EB News] A STMicroelectronics, Európa legnagyobb félvezetőgyártója hétfőn bejelentette, hogy az első negyedéves forgalom 1,4 milliárd $ volt, ami megfelel a cég által a tavaly év végén közétett előrejelzéseknek.

A negyedéves forgalom 6,4%-os visszaesést jelent az előző negyedéves 1,5 milliárd $-hoz képest, és jelentős visszaesést az előző év hasonló időszakában elért 1,9 milliárd $-hoz viszonyítva. A differenciált termékekből származó forgalom 952,5 millió $ volt, ez a forgalom 70,3%-át jelenti.

A negyedéves bruttó nyereség 452 millió $ volt, ami szerény csökkenés az előző negyedéves 459,5 millió $-hoz képest, ugyanakkor 47%-os visszaesés a 2001 első negyedévében elért 855,8 millió $-hoz viszonyítva.

A bruttó haszonrés 33,4% volt, ami jobb, mint az előző negyedéves 31,7%, és jobb, mint a cég által januárban bejelentett előrejelzés, ugyanakkor jelentősen alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában elért 44,5%.

"Amint arra számítani lehetett, a 2001 negyedik negyedévhez viszonyított forgalomcsökkenés elsősorban szezonális tényezőknek tudható be, valamint annak, hogy a iparág egészében tapasztalható túlkapacitás jelentős árnyomást jelentett" -- mondta Pasquale Pistorio, a STMicro elnök-vezérigazgatója.

"A megrendelések jelentősen emelkedtek a negyedév utolsó hónapjában, amikor árstabilizáció volt tapasztalható a memória és más termékcsaládoknál" -- tette hozzá Pistorio.

A cég negyedéves üzemi nyeresége 60,3 millió $ volt, szemben az előző negyedévben elért 70,6 millió $-ral és az előző év hasonló időszakában elért 412,3 millió $-ral. A nettó nyereség 32,9 millió $ (részvényenként 4 cent) volt, szemben a 2001 negyedik negyedévében elért 45 millió $-ral (részvényenként 5 centtel) és a 2001 első negyedévében elért 340,8 millió $-ral (részvényenként 38 centtel).

A Fogyasztói és Mikrovezérlő csoport forgalma 5,6%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ez jól mutatja a cég piaci pozícióját a set-top boxok piacán, és jelzi a jobb DVD-eladásokat is. A Diszkrét és Standard Termékek csoportjának forgalma nagyjából változatlan volt az előző negyedévhez képest. A Távközlési és Perifériák/Automata csoportok forgalma 8%-kal csökkent, míg a Memória Termékek csoport 16,8%-kal esett vissza ez előző negyedévhez képest.

Pistorio azt is közölte, hogy "a rendelkezésre álló teljesítetlen rendelésállomány és a jelenlegi megrendelési trendek alapján úgy véljük, hogy a cég forgalma elérte a mélypontot 2002 első negyedévében, és a cég várhatóan 10%-os forgalomnövekedést fog elérni a második negyedévben az első negyedévhez képest".

"Legalább ilyen fontos az, hogy ez az előrejelzett forgalomnövekedés szinte minden végső piacunk keresletének növekedését tükrözi, ez pedig azt jelenti, hogy jelentősen emelkedhet a gyártókapacitások kihasználási aránya" -- fűzte hozzá Pistorio.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról