Szerző: Vörös Péter

2002. április 24. 16:06

Az IBM új tárolási rendszert dob piacra jövőre

[CNET, Reuters] Az IBM kedden bejelentette, hogy 2003-ban dobja piacra új generációs adattárolási szoftverrendszereit, többek között a régóta várt Storage Tank kódnevű rendszert.

[CNET, Reuters] Az IBM kedden bejelentette, hogy 2003-ban dobja piacra új generációs adattárolási szoftverrendszereit, többek között a régóta várt "Storage Tank" kódnevű rendszert.

Az IBM, amely jelentős piaci részesedésre tett szert Shark tárolási eszközei révén az első számú tárolási eszköz gyártó, az EMC kárára, először 2000 végén jelentette be terveit az új típusú tárolás menedzselési rendszert illetően.

A tárolási szoftverek iránt megnőtt kereslet részben annak az eredménye, hogy a vállalatok elkezdték adataik átvitelét a hálózatokra annak érdekében, hogy az információk megoszthatók legyenek.

Linda Sanford, az IBM tárolási csoportjának vezető elmondta, hogy "egy új szűk keresztmetszet válik nyilvánvalóvá akkor, amikor a vállalatok elkezdik a tárolási eszközöknek a hálózatra vitelét: hogyan lehet kezelni ezeket a tárolási eszközöket, hogyan lehet átláthatóvá tenni ezeket és természetesen hogyan lehet csökkenteni a költségeket?".

Sok elemző szerint a vállalati technológiai kiadások csökkenni fognak az idén 2001-hez képest, így az adattárolási szoftverek különösen fontosak lehetnek a gyártók számára, mivel ezeknek viszonylag egészséges a nyereséghányada.

Ezenkívül az IBM, az EMC és a Hitachi olyan tárolás menedzsment szoftvereken dolgoznak, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a vállalatok úgy kezeljék az adatokat, hogy a tárolási eszközöket egymással versengő gyártók készítették.

Az IBM a múlt héten jelentette be azt, hogy széles körű együttműködési szerződést kötött a Hitachi-val olyan adattárolási termékek fejlesztésében, amelyek kommunikálnak a többi gyártók berendezéseivel és szoftvereivel. Az elemzők szerint az iparágban a verseny következő fázisa az ún. nyílt tárolási mozgatás (open storage movement) lesz.

Sanford azt is elmondta, hogy a cég a rendszerekben egy ipari csoport által felállított szabványokat fogja követni és a vállalat virtualizációs szoftvere a Linux-on fog alapulni.

Az IBM virtualizációs szoftvere lehetővé teszi a vállalatok számára azt, hogy jobban használják fel az adatokat azáltal, hogy növelik az azokhoz történő hozzáférést és javítják a tárolás felhasználást. A Storage Tank lehetővé teszi a felhasználóknak azt, hogy a tárolási hálózaton lévő fájlokhoz hozzáférjenek, azokat elmentsék, megosszák és kezeljék.

A rendszert a vállalatoknak szánt, Intel alapú xSeries számítógépekkel együtt fogják piacra dobni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról