Szerző: Vörös Péter

2002. április 22. 09:33

A Samsung Electronics rekordösszegű nyereséget ért el az első negyedévben

[CNET, EB News, Reuters] A dél-koreai Samsung Electronics pénteken bejelentette első negyedéves eredményeit, a cég főként a magasabb chipáraknak és a mobiltelefon-eladásoknak köszönhetően rekordösszegű nettó nyereséget ért el.

[CNET, EB News, Reuters] A dél-koreai Samsung Electronics pénteken bejelentette első negyedéves eredményeit, a cég főként a magasabb chipáraknak és a mobiltelefon-eladásoknak köszönhetően rekordösszegű nettó nyereséget ért el.

A félvezetőipar fellendülésének újabb jele lehet az, hogy a Samsung 1,46 milliárd $-os nettó nyereséget realizált, ami 53%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

A szerződéses chipárak magasabbak, mint az azonnali piaci árak, mivel a szerződéses piacon igen erős a kereslet, közölte Chu Woo-sik a Samsung egyik alelnöke.

Dél-Korea legnagyobb vállalata közölte, hogy az első negyedévben a DRAM memóriachipeket átlagosan 4,50 $-ért árulták, ez segített ahhoz, hogy félvezetőrészleg üzemi nyeresége elérje az 1,6 milliárd $-t, szemben a negyedik negyedéves 161,6 millió $-os veszteséggel.

A Samsung arra számít, hogy a félvezetőárak további emelkedése várhatóan korlátozott lesz a második negyedévben, mivel a PC-piac fellendülése továbbra is várat magára, és a félvezetőkínálat nő a versenytársaknak köszönhetően.

Chu azt is elmondta, hogy a cég 3,4-3,7 milliárd $-ra emeli idei tőkeberuházásait, mivel arra számítanak, hogy a PC-piac gyors fellendülést fog produkálni a második félévben.

A tervezett befektetések közül 3 milliárd $ jut majd a félvezető üzletágra, ide tartozik a DRAM, a flash, az SRAM (statikus RAM), a nem memória chipek és a lapos kijelzők. A flash és az SRAM chipeket mobiltelefonokban, digitális kamerákban és camcorderekben használják.

G.S. Kim, a Nomura Securities egyik elemzője szerint "a rendelkezésre álló jelentős mennyiségű készpénz és a további befektetések segítik a Samsungot abban, hogy továbbra is megelőzze az olyan vetélytársakat, mint a Hynix és a Micron". A Samsung közölte, hogy március végén 3,1 milliárd $ készpénzzel rendelkezett.

A Samsung az idén 1,7 milliárd $-t fektet a memóriachipekbe, ez jóval több, mint a nagy helyi rivális, a Hynix Semiconductor által befektetni szánt 990 millió $. A Hynix immár hónapok óta tartó tárgyalásokat folytat az amerikai Micronnal a cég alaptevékenységének számító memóriachip-gyártó üzletág értékesítésével kapcsolatban.

Chu kiemelte, hogy dacára annak, hogy a távközlési piac általánosságban elég gyenge jelenleg, a Samsung erős forgalmat és nyereséget ért el az első negyedévben a mobiltelefon üzletágban. A cég jelenleg a világ negyedik legnagyobb, ugyanakkor a leggyorsabban növekvő mobiltelefon-gyártója, az első negyedévben 9,5 millió mobiltelefont adott el a Samsung, az idei célkitűzés 37 millió készülék értékesítése.

Chu azt is elmondta, hogy a kereslet mögött az olyan tényezők vannak, mint a színes kijelző vagy a nagyon különleges csengőhangok.

A Samsung negyedéves eredményei nagyjából megfeleltek az elemzők 1,3-1,7 milliárd $-os nyereség-, ill. 6,8-7,6 milliárd $-os forgalom-előrejelzéseinek.

A cég negyedéves forgalma 15%-kal rekordszintű 7,5 milliárd $-ra emelkedett, míg a kamatfizetés és adózás előtti nyereség 31%-kal 1,6 milliárd $-ra nőtt az előző év hasonló időszakában elért 1,2 milliárd $-ról.

A félvezető üzletág forgalma 2,28 milliárd $, üzemi nyeresége 760 millió $, a távközlési hálózatok üzletág forgalma 2,25 milliárd $, üzemi nyeresége 610 millió $, a digitális média üzletág forgalma 2 milliárd $, üzemi nyeresége 150 millió $, míg a digitális eszközök üzletág forgalma 700 millió $, üzemi nyeresége pedig 85 millió $ volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról