Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 19. 15:41

A vártnál kisebb veszteséget ért el harmadik negyedévében a Sun Microsystems

Sun
Sun Microsystems A Sun Microsystems veszteséggel zárta a harmadik negyedévét, amit a vállalatok hardverbeszerzéseinek csökkenésével magyaráz. A cég a következő negyedévre nyereséges működést vár.

A Sun nettó veztesége 37 millió dollár, azaz részvényenként 1 cent volt, szemben az egy évvel ezelőtt elért 136 millió dolláros, azaz részvényenként 4 centes profittal. A harmadik negyedév forgalma 3,1 milliárd dollár volt, amely megegyezik az előző negyedéves forgalommal de 25 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év harmadik negyedévében elért 4 milliárd dollár.

Az egyszeri költségek leszámításával képzett pro forma veszteség 26 millió dollár, azaz részvényenként 1 cent volt, amely 67 százalékkal alacsonyabb az előző negyedéves veszteségnél. A Sun az elemzők által vártnál kisebb veszteséget tudott elérni, azonban a forgalom elmaradt a Wall Street 3,19 milliárdos várakozásától.

A Sun, amely rendkívül éles versenyt folytat a Unix-szerverek piacán az IBM-mel és a Hewlett-Packarddal, korábban két célt tűzött maga elé: növelni a harmadik negyedéves forgalmat és a negyedik negyedévre elérni a nyereséges működést.

"Bár a forgalom az elvárt sáv alsó részében maradt, tisztán látszik, hogy összességében javulnak az IT kiadások" -- mondta Michael Lehman pénzügyi igazgató. "Jelentős lépéseket tettünk abba az irányba, hogy a negyedik negyedévben nyereségesek lehessünk."

Lehman elmondta, hogy a vállalat forgalmát jelentősen növelték az eladott csúcskategóriás Sun Fire 15K szerverek illetve az alsókategóriás, UltraSPARC III-alapú Sun Fire V880 kiszolgálók, amelyek az Windows/Intel-alapú kiszolgálókkal versenyeznek a piacon.

A negyedik negyedévre a Sun vezetői a forgalom további növekedését és nyereséget várnak. A vállalat ezen felül közölte, hogy decemberig mintegy ezer alkalmazottjától válik meg természetes létszámcsökkenés illetve elbocsátás útján. A leépítés a Sun alkalmazottainak kevesebb, mint 3 százalékát érinti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról