Szerző: Vörös Péter

2002. április 19. 13:58

Az EMC sorrendben harmadik veszteséges negyedévét zárta

Joseph M. Tucci
Joe Tucci vezérigazgató
[Bloomberg, CNET, Reuters] Az EMC, a tárolási berendezéseket gyártó óriás csütörtökön közzétette negyedéves eredményeit. A cég immár sorrendben a harmadik negyedévet zárta veszteséggel, mivel a forgalom 14%-kal csökkent az erősödő verseny és a vállalati kiadások csökkenése miatt.

Az EMC nettó vesztesége 77 millió $ (részvényenként 3 cent) volt szemben az egy évvel korábbi 398,8 millió $-os (részvényenként 18 centes) nyereséggel. Az elemzők arra számítottak, hogy a cég vesztesége részvényenként 5 cent lesz, ez azt jelenti, hogy a várakozásoknál valamelyest jobb volt az eredmény.

A cég összes forgalma 1,3 milliárd $-ra esett vissza, szemben az előző év hasonló időszakában elért 2,34 milliárd $-ral. A forgalom némileg alatta maradt a cég 1,43 milliárd $-os előrejelzésénél és mintegy 5%-kal volt alacsonyabb, mint a negyedik negyedéves forgalom.

Az EMC bejelentette, hogy továbbra is erőteljesen csökkentik a költségeket azért, hogy a kiadásokat egyensúlyba hozzák a csökkenő forgalommal. A cég közölte, hogy az elmúlt kilenc hónap során több, mint 200 millió $-ral csökkentették a negyedéves nyereségküszöböt.

Joe Tucci, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az első negyedévben a cég megrendelései főként meglévő rendszerek továbbfejlesztésével voltak kapcsolatosak, viszonylag kevés volt az új berendezésekre vonatkozó nagy megrendelés. Az ügyfelek elmondták az EMC-nek, hogy többet fognak tárolási eszközökre fordítani mihelyt a saját keresletük javul, mondta Michael Ruettgers, az EMC igazgatótanácsának elnöke. A cég csökkentette árait az olyan riválisok nyomására, mint az IBM és a Hitachi Data Systems.

Tucci elmondta, hogy még soha nem tapasztalt ilyen kedvezőtlen tőkeberuházási környezetet, majd hozzátette, hogy a cég egy fontos területen maradt el a célkitűzésektől és ez a forgalom volt: az EMC 1,4 milliárd $-os első negyedévre számított.

Steve Milunovich, a Merrill Lynch egyik elemzője szerint az EMC úgy véli, hogy "mihelyt javulni fognak az IT kiadások, a tárolási terület elsőként fog erősödni. A cég az IBM-nél óvatosabbnak tűnt a fellendülés ütemét illetően".

Az EMC kb. 4 ezer alkalmazottat bocsátott el tavaly. A vállalatnak jelenleg 19.200 alkalmazottja van, ez az év közepéig várhatóan 19 ezerre fog csökkenni, további leépítések egyelőre nem várhatók a cég szerint, dacára annak, hogy egyes elemzők további 1500-2000 fős létszámcsökkentésre számítanak.

Az első negyedéves szoftvereladások 40%-kal 282,3 millió $-ra csökkentek az előző év hasonló időszakában elért 467,5 millió $-hoz képest. Nitsan Hargil, a Friedman, Billings, Ramsey egyik elemzője arra számított, hogy a szoftvereladások elérik a 350 millió $-t.

Hargil szerint ez jól mutatja azt, hogy az EMC szoftvereket igen jelentős mértékben EMC hardverek futtatására használják és ha a hardver nem kelendő, akkor a szoftver sem az. Ha az ügyfelek további tárolási funkciókat akarnak, akkor az olyan szoftvergyártókhoz fordulhatnak, mint például a Veritas Software.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról