Szerző: Vörös Péter

2002. április 18. 14:40

Az IBM a profitfigyelmeztetésnek megfelelő eredményekkel zárta az első negyedévet

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] Az IBM szerdán bejelentette, hogy a profitfigyelmeztetésnek megfelelő eredményekkel zárta az első negyedévet, azonban a cég nem sok konkrétumot árult el a második negyedéves kilátásokkal kapcsolatban.

[Bloomberg, CNET, Wall Street Journal] Az IBM szerdán bejelentette, hogy a profitfigyelmeztetésnek megfelelő eredményekkel zárta az első negyedévet, azonban a cég nem sok konkrétumot árult el a második negyedéves kilátásokkal kapcsolatban.

A cég negyedéves nyeresége 1,19 milliárd $ (részvényenként 68 cent), a forgalom 18,6 milliárd $ volt. Egy évvel korábban a Nagy Kék nyeresége 1,75 milliárd $ (részvényenként 98 cent), a forgalom 21 milliárd $ volt. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 68 centes nyereségre és 18,5 milliárd $-os forgalomra számítottak.

A negyedév utolsó részében jelentősen csökkentek a cég megrendelései, ezért április 8-án az IBM rá kevéssé jellemző profitfigyelmeztetést volt kénytelen közzé tenni -- azelőtt a cég 1,65-1,75 milliárd $ közötti (részvényenként 88-90 centes) nyereségre és 18,4-18,6 milliárd $ közötti forgalomra számított (a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 85 centes nyereségre és 19,65 milliárd $-os forgalomra számítottak).

Az IBM hardver üzletága 25%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest, míg a Global Services (szolgáltató) üzletág csökkenése 3%-os volt.

A visszaesés ellenére Sam Palmisano, az IBM új elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy optimista azzal kapcsolatban, hogy a második félévben javulni fognak az eredmények, bár kevés részletet hozott fel ezzel kapcsolatban. "Bár senki nem tudja megjósolni a fellendülését időzítését, optimisták maradunk azt illetően, hogy az üzleti feltételek javulni fognak az év második részében" -- mondta Palmisano.

"Az ügyfeleink azt mondják, hogy az IT továbbra is kritikus fontosságú a sikerereik eléréséhez -- és azt is, hogy továbbra is az IBM e-üzleti stratégiái, termékei és szolgáltatásai mögött állnak ... Továbbra is bízunk a vállalat alapvető erősségeiben és jövőbeli kilátásainkban" -- tette hozzá Palmisano.

John Joyce, az IBM pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy bíznak abban, hogy sikerül elérni a módosított 2002-es nyereség és forgalmi előrejelzéseket. A First Call által reprezentált elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben a cég részvényenként 91 centes nyereséget fog elérni, a forgalom pedig 19,7 milliárd $ lesz. 2002 egészét tekintve pedig azt várják az elemzők, hogy az IBM nyeresége részvényenként 4,16 $ lesz, a forgalom pedig 83 milliárd $.

Az első negyedévben a nyereség szempontból a legrosszabbul a Technology csoport szerepelt, ide tartozik a félvezető és a winchester üzletág. Áprilisban az IBM azt jelezte előre, hogy a csoport forgalma 35%-kal esik vissza, míg a vesztesége eléri a 200 millió $-t (részvényenként 8 centet). A tegnapi bejelentés még ennél is rosszabb végeredményt hozott: a csoport forgalma a vártnál is 75 millió $-ral kevesebb lett. A visszaesés összesen 37% volt az előző év hasonló időszakához képest, a negyedév során a csoport vesztesége 276 millió $ volt.

Az IBM már hozott is döntést a veszteség csökkentése érdekében, a cég előzetes megállapodást kötött a Hitachi-val egy új, önálló winchester vállalat létrehozásával kapcsolatban. Az új vállalat 70%-a lenne a Hitachi kezében, a Hitachi ezenkívül fizetne az IBM-nek a winchester technológiáért, közölték a cégek. Az ügylettel kapcsolatban még folynak a tárgyalások, de az elemzők szerint részvényenként 25 centet takaríthatna meg az IBM negyedévenként, közölte tegnap a Goldman Sachs.

Az IBM vezetői azt is közölték, hogy a cég agresszívabb lesz a chip és chipgyártó technológiák licencelésénél (pl. a PowerPC processzor és az azzal kapcsolatos chipgyártási szaktudás), erre példa a Sony-val és a Toshiba-val kötött chipgyártási szövetség nemrégiben történt kiterjesztése. Joyce szerint az ügylet értéke kb. 60 millió $ volt.

Míg az IBM Technology csoport és a Hardver csoport (szerverek és tárolási termékek) a várakozásoknak megfelelően visszaestek a negyedév során, más üzletágak valamivel jobban teljesítettek.

Az IBM Personal Systems and Printing csoport (PC üzletág) nyeresége 65 millió $ volt dacára a 19%-os forgalom csökkenésnek. A nyereség oka részben az, hogy a termelés outsourcing keretében történik a Sanmina SCI-vel kötött megállapodás alapján.

Az IBM szoftver üzletága lényegében változatlan eredményt nyújtott, a forgalom 1%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról