:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 18. 10:40

A vártnál jobb eredményekről számolt be az Apple

Az új, lapos kijelzővel szerelt iMac számítógépek kirobbanó sikerének köszönhetően az Apple negyedéves eredménye felülmúlta a Wall Street elvárásait.

Az új, lapos kijelzővel szerelt iMac számítógépek kirobbanó sikerének köszönhetően az Apple negyedéves eredménye felülmúlta a Wall Street elvárásait.

A március 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben az amerikai számítógépgyártó 40 millió dolláros, azaz részvényenként 11 centes profitot könyvelhetett el, miközben a forgalma elérte az 1,5 milliárd dollárt. A tavalyi év azonos időszakában az Apple 1,43 milliárd dollár bevétel mellett 43 millió dolláros nyereséget ért el.

A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők 1,46 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenkénti 10 centes profitra számítottak.

Az Apple bejelentése szerint a három hónap során összesen 220 ezer új iMac gépet adott el. És bár az emelkedő alkatrészárak miatt a számítógépek árát március végén 100 dollárral felemelték, Fred Anderson pénzügyi igazgató szerint a kereslet egyáltalán nem csökkent.

A várhatóan hasonlóképp folytatódó eladások miatt a jelenleg tartó negyedévben is kedvező eredményekre számít az Apple. Anderson szerint a forgalom eléri az 1,6 milliárd dollárt, miközben a nyereség változatlan marad vagy enyhén növekedik.

Az emelkedő alkatrészárak és az iMac gépek légi szállításából adódó többletköltségek miatt a vállalat profithányada a következő negyedévben is alacsony marad, azonban a kereslet és a kínálat végre egyensúlyba kerülhet és a szeptemberben végződő negyedévre a profithányad is visszatérhet a normális szintre -- mondta Anderson. Mint ismeretes, az Apple a megszokott vízi szállítás helyett repülővel szállítja az iMac gépeket a távol-keletről, hogy azok mihamarabb eljuthassanak a vevőkhöz.

Az Apple bejelentése szerint az év során 20 üzlettel bővítené a jelenleg 27 boltból álló kiskereskedelmi árhuházláncát. A boltok a negyedév során mintegy 70 millió dolláros forgalmat bonyolítottak, szemben az előző negyedévben elért 48 millió dollárral. Eközben a működési veszteségük 8 millióról 4 millió dollárra csökkent.

Anderson szerint az üzletek az év végére már nyereségesek lehetnek. A vállalat a kiskereskelmi áruházlánctól várja, hogy az asztali számítógépek piacán birtokolt részesedése a jelenlegi 5 százalék fölé nőjön.

a címlapról