Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 17. 15:03

Egyesíti merevlemez-üzletágát az IBM és a Hitachi

A világ legnagyobb számítógépgyártója, az IBM és a japán elektronikai óriásvállalat Hitachi megállapodtak, hogy egy közös cégben egyesítik merevlemez-üzletágaikat -- jelentette be az IBM kedden.

A világ legnagyobb számítógépgyártója, az IBM és a japán elektronikai óriásvállalat Hitachi megállapodtak, hogy egy közös cégben egyesítik merevlemez-üzletágaikat -- jelentette be az IBM kedden.

A megállapodás pontos részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyi bizonyos, hogy a Hitachi mintegy 70 százalékban lesz tulajdonosa a most létrejövő, egyelőre név nélküli cégnek. A két vállalat ezen felül együttműködik az adattárolási berendezések fejlesztésében is.

A vegyesvállalat központja a kaliforniai San Joséban lesz, ahol az IBM merevlemezeket fejlesztő részlege székel. Az IBM és a Hitachi vezetőket és alkalmazottakat is ad az új cégnek.

Az IBM merevelemez-üzletágában mintegy 15 ezer alkalmazott dolgozik, a vállalatnak Szingapúrban, Thaiföldön, Japánban, Magyarországon, Németországban és Mexikóban vannak merevlemezgyártó üzemei. A vállalat még nem határozta el, hogy hány alkalmazottját mozgatja át a vegyesvállalatba.

Az egyesülési tervezetet még jóvá kell hagynia az amerikai hatóságoknak is. Amennyiben ez megtörténik, egy cégben egyesülnak az IBM és a Hitachi merevlemezgyártó részlegei, üzemei, alkalmazottai valamint a szellemi tulajdonok. Természetesen mindkét anyavállalat ettől a cégtől vásárolná a merevlemezeket számítógépeibe és adattárolási eszközeibe.

Az IBM szóvivője Laura Keeton elmondta, hogy mindkét vállalat alkalmazottait értesítették a tervezett ügyletről de a megállapodást egyelőre nem zárták le. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy az ügylet létrejöttéhez szükséges-e a japán hatóságok jóváhagyása.

Az IBM merevlemez-üzletága a hánytatott sorsú IBM Technology Grouphoz tartozik, amelynek a vártnál gyengébb működése késztette az IBM-et profitfigyelmeztetés kiadására.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról