:

Szerző: Barna József

2002. április 17. 14:05

Microsoft-per: az AMD vezérigazgatója esetlen tanúnak bizonyult

W. J. Sanders III
Jerry Sanders
Az AMD vezérigazgatója
[WSJ, AP] Az amerikai igazságügyi minisztérium által előterjesztett megállapodás-tervezetet elutasító kilenc szövetségi állam az elmúlt hetekben kapott lehetőséget arra, hogy a szoftvergyártó óriás Microsoft elleni további szankciók szükségessége mellett érveljen az ügyben eljáró Colleen Kollar-Kotelly bírónő előtt. E hét eleje óta a védelem vonultathatja fel tanúit és érveit a javasolt szigorítások ellen. A Microsoft első tanúja W.J. Sanders III, az AMD elnök-vezérigazgatója volt, aki azonban tanúvallomásával aligha erősítette a redmondiak ügyét.

Sanders arról beszélt, hogy az iparág számára rendkívül hasznos az, hogy létezik egy operációsrendszer-standard, amely mind a szoftver-, mind pedig a hardverfejlesztők számára lehetővé teszi, hogy szabadon fejleszthessenek egy általánosan elfogadott platformra. Mint mondta, az államok által javasolt megszorítások 20 évvel vetnék vissza az ipar fejlődését, ami hatalmas többletköltségeket róna a felhasználókra csakúgy, mint a nemzetgazdaságra.

Azonban az államok ügyvédeinek keresztkérdéseire válaszolva Sanders beismerte, hogy nem olvasta sem az igazságügyi minisztérium által javasolt megállapodás-tervezetet, sem az azt elutasító államok szigorúbb ítéletet követelő javaslatait. Mint mondta, Bill Gates egy telefonhívás alkalmával győzte meg arról, hogy tanúskodjon cége mellett. Mikor pedig az államokat képviselő ügyész nekiszegezte a kérdést: "Ezek szerint úgy vállalta a tanúskodást, hogy -- azon túlmenően, amit Mr. Gates mondott önnek -- azt sem tudta mi mellett kell érvelnie?" -- Sanders elismerte, hogy ez a helyzet.

Az elbizonytalanodott tanú elmondta továbbá, hogy Bill Gates a beszélgetés alkalmával azt mondta neki, hogy az államok által javasolt jogorvoslat egyszerűen "őrült ötlet", amely megakadályozná a Microsoftot abban, hogy fejlessze termékeit. Sanders csupán annyit tett még hozzá, hogy amennyiben az államok által javasolt jogorvoslatok nem térnek ki a Windows operációs rendszer feldarabolására, amire ő alapozta az érveit, tanúvallomását nem érdemes figyelembe venni.

Az államokat képviselő ügyész ezután azt próbálta bizonyítani, hogy Sanders csupán azért vállalta a tanúságot, hogy biztosítsa cége következő generációs, jelenleg Hammer néven ismert mikroprocesszorának windowsos támogatását. A vezérigazgató elismerte: megkérte Gatest, hogy karolja fel a Hammer-családot, ám az konkrét ígéretet nem tett neki.

Amint az ismert, a Microsoft-perben született megegyezést elutasító kilenc állam még tavaly módosított jogorvoslati kérelmet nyújtott be a bírósághoz, melynek részletes tartalma egyelőre nem ismert. Annyi azonban kiszivárgott, hogy el kívánják érni, hogy a Microsoft olcsóbb, kevesebb szolgáltatást nyújtó operációs rendszereket is hozzon forgalomba; adjon betekintést konkurensei számára az Internet Explorer böngésző működésébe; valamint tegye kompatibilissé Office irodai programcsomagját más rendszerplatformokkal is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.