:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 17. 11:07

Csökkenő CD-eladások: a zeneipar az internetes fájlcserélő szolgáltatásokat vádolja

[CNET] Sorozatban második éve csökkent a hanghordozók globális eladása. A zeneipar természetesen az internetes fájlcserélő szolgáltatásokat és a CD-írást vádolja.

[CNET] Sorozatban második éve csökkent a hanghordozók globális eladása. A zeneipar természetesen az internetes fájlcserélő szolgáltatásokat és a CD-írást vádolja.

2001-ben 5 százalékkal 33,7 milliárd dollárra csökkent a hanghordozók globális forgalma -- jelentette be a International Federation of the Phonographic Industry nevű zeneipari érdekvédelmi szervezet. Az IFPI álláspontja szerint a zene iránti igény továbbra sem csökkent, azonban az internetes fájlcserélő szolgáltatások és a CD-írás elterjedése a CD-vásárlások csökkentését okozta.

"Nem a zenefelvételek népszerűségének csökkenése a probléma, hanem az, hogy a tömeges másolás és kalózkodás csökkenti a zene kereskedelmi értékét" -- magyarázta a helyzetet Jay Berman, az IFPI elnöke.

A szervezet felmérésekkel is alátámasztotta, hogy a három legfontosabb zenepiacon -- az Egyesült Államokban, Németországban és Japánban -- a CD-vásárlások csökkenése közvetlenül visszavezethető a CD-írás és a fájlcserélés elterjedésére.

Az USA-ban a fájlcserélő szolgáltatásokat igénybe vevő és a dalokat CD-re író felhasználók 70 százaléka állította, hogy kevesebb CD-t vásárol, mint régebben. A havonta 20 számnál többet letöltők 35 százaléka állította ugyanezt. Németorszában az IFPI 10 ezer embert kérdezett meg, a felmérésben részt vevők 18 százaléka mondta, hogy kevesebb CD-t vesz amióta otthon is felírhatja őket.

Ugyanakkor egyes elemzők szerint a fájlcserélő szolgáltatásoknak és a CD-írásnak semmi közük a hanghordozó-eladások csökkenéséhez. Sokak szerint egyszerűen csak véget ért a 90-es évek végén tapasztalható nagy iparági boom.

"Azt hiszem nagyon könnyű mindent a fájlcserélésre fogni, de a valóság sokkal bonyolultabb" -- mondta Aram Sinnreich, a Jupiter Media Metrix elemzője. "A legkevésbé lényeges hatás a fájlcserélés, mert egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az önmagában éppen pozitív hatással van a hanghordozó-vásárlásokra."

A CD-eladások csökkenése területenként változó: az USA-ban 4,5 százalék, Kanadában 9,6 százalék, Németországban 9,2 százalék, Olaszországban 8,6 százalék, Ausztriában 9,8 százalék, Dániában 14,8 százalék, Japánban 9,4 százalék. Franciaországban és Nagy-Britanniában 10 illetve 5 százalékkal növekedtek a CD-eladások, amely az IFPI szerint a helyi előadók népszerűségére vezethető vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.