:

Szerző: Barna József

2002. április 17. 08:24

Az Intel negyedéves eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak

[WSJ, CNET] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra a 2002 első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. Elemzők egyöntetűen úgy látják, hogy a cég egyre több bizonyítékát adja annak, hogy sikerült kilábalnia a válságból: a cég négy negyedév után először növelte bevételeit, míg jelezte, javuló haszonrésre számít az év hátralévő részében.

[WSJ, CNET] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra a 2002 első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. Elemzők egyöntetűen úgy látják, hogy a cég egyre több bizonyítékát adja annak, hogy sikerült kilábalnia a válságból: a cég négy negyedév után először növelte bevételeit, míg jelezte, javuló haszonrésre számít az év hátralévő részében.

A világ legnagyobb chipgyártó cégének nyeresége 93%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, igaz, e növekedés elsősorban az újonnan bevezetett számviteli szabályoknak tudható be. Az ennél pontosabb mutatónak számító bevételi adatok 2%-kal nőttek a tavalyi év első negyedévéhez képest, ami megfelelt a szezonális trendeknek és a cég saját előrejelzéseinek.

Az Intel nettó profitja 936 millió dollárra, vagy részvényenként 14 centre rúgott, míg az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég 485 millió dolláros, részvényenként 7 centes nyereséget realizált. A jelenlegi negyedéves eredményből azonban az akvizíciókhoz köthető új számviteli szabályok alkalmazásának eredményeként nem került levonásra a cégérték amortizációja. Az egy évvel korábbi időszakban az amortizáció 441 millió dollárt tett ki.

A cég részvényenkénti nettó nyereségét körülbelül egy centtel csökkentette az Intergraph Corporationnel a héten tető alá hozott jogi megegyezés 300 milliós kiadási tétele. Ezt a költséget nem számítva az Intel részvényenként 15 centes nettó nyereséget ért el, ami pontosan megfelel a Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek.

A cég bevételei 6,78 milliárd dollárt tettek ki, ami valamivel több, mint a tavalyi első negyedév 6,68 milliárd dolláros bevétele, ám 3%-kal kevesebb, mint a tavalyi negyedeik negyedév eredménye. Az Intel a jelenlegi negyedévre 6,4 és 7 milliárd dollár közötti bevételre számít.

Az új, költséghatékonyabb gyártástechnológiával előállított Pentium 4 processzorok bevezetésének köszönhetően a cég bruttó haszonrése 53,6%-os volt, míg a vállalat eredetileg 51%-ra számított. Andy Bryant pénzügyi vezérigazgató várakozásai szerint a haszonrés az év további részében is 53% körül stabilizálódik majd.

Miközben a mikroprocesszor üzletág 12%-kal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest, az Intel kommunikációs csoportjának forgalma 49%-kal esett vissza. A Communications Group 150 millió dolláros működési veszteséget könyvelt el. A vezeték nélküli kommunikációs üzletág forgalma (ebben a flash memóriák nem szerepelnek) 51%-kal csökkent és a csoport 68 millió dolláros működési veszteséget tudott felmutatni. Bryant elmondta: mindkét csoportnál kevesebb veszteségre számítottak.

Az Intel részvényárfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben 6,2%-kal 31,34 dollárra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.