Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 16. 10:55

A Handspring negyedéves eredménye elmaradt a várakozásoktól

A Handspring a vártnál jóval gyengébb forgalom miatt az előrejelzéseknél lényegesen rosszabb negyedévet zárt és csökkentette a jelenlegi negyedévre vonatkozó kilátásait is.

A Handspring a vártnál jóval gyengébb forgalom miatt az előrejelzéseknél lényegesen rosszabb negyedévet zárt és csökkentette a jelenlegi negyedévre vonatkozó kilátásait is.


Handspring Treo 180

A világ második legnagyobb kéziszámítógép-gyártója a március 30-án véget ért harmadik negyedévében 59,7 millió dolláros forgalom mellett 23,7 millió dollár, azaz részvényenként 18 cent nettó veszteséget ért el. Egy évvel korábban a Handspring bevétele 123,8 millió dollár volt, a veszteség 27,2 millió dollárt, azaz részvényenként 26 centet tett ki.

A vállalat pro forma vesztesége 19,2 millió dollár, azaz részvényenként 14 cent volt. A First Call által megkérdezett elemzők 64,6 millió dolláros forgalomra és részvényenkénti 12 centes veszteségre számítottak.

A kedvezőtlen hírek hatására a Handspring részvényárfolyama 23 százalékot esett. Ez volt sorozatban a második negyedév, hogy a vállalat nem tudott megfelelni az elemzők elvárásainak, és a jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzés sem éppen rózsás.

A vállalat a jelenlegi negyedévben 47-57 millió dolláros forgalmat és részvényenként 9-13 centes veszteséget vár, miközben az elemzők korábban 88 milliós bevételre számítottak. A Handspring azt is közölte, hogy a tervezettnél később, csak a decemberben véget érő negyedévben tudják elérni a nyereséges működést. Az egész pénzügyi évre vetítve a vállalat 290-300 millió dolláros bevételt és részvényenként 25-35 centes veszteséget vár.

A Handspring, a világ második legnagyobb kéziszámítógép-gyártója a jövőben elsősorban a kézigépeket és mobiltelefonokat egyesítő "kommunikátor" készülékekkel kíván foglalkozni. Az első ilyen termékük, a Treo az év elején jelent meg az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. A vállalat tájékoztatása szerint a Treóból összesen 47 ezer darabot értékesítettek, ami felülmúlta a várakozásokat.

A Handspring tegnap azt is bejelentette, hogy Ausztráliában is megkezdte a Treo forgalmazását. A készülék ára 1399 ausztál dollár, de új mobiltelefonos előfizetés vásárlásakor már 299 dollárért hozzá lehet jutni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról