:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 16. 10:22

A HP kicseréli DVD-újraíró meghajtóit

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy 99 dollár ellenében az újabb változatra cseréli első generációs DVD+RW-meghajtóit, amelyek még nem támogatják a DVD+R szabványt.

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy 99 dollár ellenében az újabb változatra cseréli első generációs DVD+RW-meghajtóit, amelyek még nem támogatják a DVD+R szabványt.

A HP nemrégiben jelentette be DVD200i nevű DVD+RW-meghajtóját, amely a DVD+RW lemezek mellett DVD+R korongokat is képes kezelni. A vállalat ezzel párhuzamosan közölte, hogy a korábbi generációs DVD100i meghajtóhoz egy firmware-frissítést tesz közzé, amelynek segítségével az is képes DVD+R lemezek készítésére.


Hewlett-Packard DVD100i DVD+RW meghajtó

A HP később visszavonta ez utóbbi kijelenetését, amely nyomán számos vásárló érezte becsapva magát. A vállalat ezért úgy döntött, hogy 99 dollár ellenében a régi DVD100i meghajtókat kicseréli a második generációs DVD200i változatra.

A DVD+R egyelőre egyetlen problémával küzd, mégpedig a lemezek hiányával. Egyelőre ugyanis technikai problémák miatt nem kapható olcsó, egyszer írható DVD+R lemez és ez a kompatibilitás ellenére megpecsételheti a DVD+R szabvány sorsát.

A DVD lemezeken 4,7 GByte adat tárolható, azaz közel hétszer annyi, mint egy CD-n. A nagyobb kapacitás miatt az elemzők azt várják, hogy a közeljövőben robbanásszerűen növekedik majd az DVD-írók száma. Az IDC szerint idén 3,9 millió ilyen készülék talál majd gazdára, de 2005-re már 35 millió DVD-író eladását várják.

A dvd200i belső DVD+RW-meghajtó április közepén kerül az üzletekbe 499 dolláros kiskereskedelmi áron. Az USB 2.0 és FireWire felületű dvd200i külső drive májusban várható 599 dolláros áron. A HP DVD+RW lemezek ára darabonként 10,99 dollár, a DVD+R lemezek megjelenése pedig áprilisban várható 5,99 dolláros áron.

Kérdésünkre a HP telefonos vevőszolgálatán azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a csereakció Magyarországon nem érvényes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.