Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 16. 13:11

Szakad a Matáv?

Több külföldi és hazai sajtóorgánum is hírt adott arról a feltételezésről, mely szerint a Matáv részvényeinek 49 százalékát birtokló Deutsche Telekom AG (DT) leválasztaná a Matáv száz százalékos tulajdonában lévő Westelt az anyacégről, s saját mobil cégéhez, a T-Mobile-hez csatolná.

[HWSW] Több külföldi és hazai sajtóorgánum is hírt adott arról a feltételezésről, mely szerint a Matáv részvényeinek 49 százalékát birtokló Deutsche Telekom AG (DT) leválasztaná a Matáv száz százalékos tulajdonában lévő Westelt az anyacégről, s saját mobil cégéhez, a T-Mobile-hez csatolná.

A FigyelőNET értesülései szerint korábban Sugár András, a Westel vezérigazgatója is tett olyan értelmű célzást, melyből a Westelnek a Matávtól való távolodására lehet következtetni. A hírrel kapcsolatban a legellentmondóbb információk szárnyalnak: a hírt első ízben felröppentő J.P. Morgannek a DT megerősítette a Westel elszakításának szándékát, a Matáv részéről azonban az illetékes nem tudott ilyen jellegű tranzakcióról.

A Portfólió elemzője szerint a találgatásoknak van alapjuk, ugyanis a DT mobil távközlési cégének -- a T-Mobile-nak -- tőzsdére vitele előtt jelentősen növelné értékét, ha a DT kelet-európai érdekeltségébe tartozó, igen eredményesen működő mobilcégeket összevonná a T-Mobile alá.

Amennyiben a szándékról szóló hír igaznak bizonyul, valóban fájó veszteség lenne a Matávnak, hiszen a vezetékes telefónia kilencvenes évek első felére jellemző nagyívű bevételnövekedése az elmúlt években igencsak lelohadt, s nemzetközi viszonylatban sem számít a legkecsegtetőbb befektetési formának a vezetékes távközlés. Ellenben a mobil távközlés -- már csak a folyamatos technikai fejlődés révén is -- nagy jövő előtt áll.

Ha létrejön a Westel-T-Mobile találkozó, az elmúlt időszak Matáv-költekezéseiről sem igazolódhat be még rövid távon sem, hogy megérte-e, hiszen a Westel 100 százalékos tulajdonjogáért -- a MediaOne-on keresztül -- 885 millió dollárt perkált le a Matáv a DT-nek 1999-ben. Ez a tranzakció tavaly év végén zárult csak le, így a tavalyi Westel-osztalék egy tekintélyes része még a DT-hez vándorolt. Ugyanez a helyzet a macedón Maktel esetében, melyből -- úgy hírlik -- szintén kioperálnák a mobil szervet. A Matáv azon túl, hogy egy friss szerzeménye a Maktel, és ezidáig csak egy igen szerény, 60 millió forintos bevételt realizálhatott belőle, épp a napokban adott ki több mint másfélmilliárd forintnyi eurót a szkopjei céget irányító társaságban lévő pozíciójának erősítésére

Bár az üzleti lapok egyre határozottan amellet foglalnak állást, hogy a DT cégbontó szándéka nem légbőlkapott értesülés, azért érdemes figyelni egy másik európai vállalat, a Vivendi mozdulatait: a DT-hez hasonló helyzetben lévő, előremenekülése következtében adósságaival és veszteségesnek bizonyult bevásárlásaival küszködő francia telkó nemrég szabadult meg lengyelországi érdekeltségétől, és bár meg nem erősítették, de nem is cáfolták túl markánsan a magyarországi kivonulásról felröppenő híreket. Látni kell, hogy a magyar távközlési szektorban a liberalizáció felcsillantotta fejlődési lehetősége korántsem oly nagyívű, mint amihez a nagyobb piacokhoz szokott, európai vezető szerepre áhítozó távközlési cégek szoktak. Hogy a DT hajlandó-e megbolygatni az Elbától keletre eső érdekeltségeit a német T-Mobile sikeresebb tőzsdére vitele érdekében, s felvállalja-e a Matáv méltányos kárpótlásával járó macerát, igencsak elgondolkodtató. Alighanem rövid távon jó üzletnek bizonyulhat a kelet-európai DT-érdekeltségű mobilcégek koncentrációja, ám hosszú távon az -- egészben vagy részben -- szintén DT-tulajdonú, pártában maradt, kicsit nehézkesebb vezetékes távközlési cégekre is gondolni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról