Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 15. 12:58

Az mp3PRO formátumot is támogatja az iRiver Chrome-X MP3-CD-lejátszó

[clubic.com] Az iRiver hamarosan bemutatja új MP3-CD-lejátszóját, amelynek érdekessége, hogy a gyártó ígérete szerint egy firmware-frissítéssel az mp3PRO formátumú anyagok kezelésére is képes lesz.

[clubic.com] Az iRiver hamarosan bemutatja új MP3-CD-lejátszóját, amelynek érdekessége, hogy a gyártó ígérete szerint egy firmware-frissítéssel az mp3PRO formátumú anyagok kezelésére is képes lesz.

Az mp3PRO a hagyományos mp3-énál jobb minőséget ígér hatékonyabb tömörítés mellett: állítólag több mint 50%-kal csökkenthető a file-ok mérete, s így egyetlen CD-n akár 300-nál is több tömörített zenei szám tárolható.

Az mp3PRO anyagok lejátszhatóak hagyományos mp3-lejátszókon is, ilyenkor azonban nem élvezhető az új szabvány nyújtotta többlet. Az új codec két részre osztva tömöríti a hanganyagot: a mély-közép tartományokat hagyományos mp3 formátumba kódolja (ez biztosítja a kompatibilitást a régi formátummal), míg a magas -- eddigi codecek által többnyire eldobált -- tartományokat úgy tömöríti a jelfolyamba, hogy azt a régi lejátszók nem "látják". A két jelfolyam összesen alkotja a bitrate-et, mely a továbbfejlesztéseknek köszönhetően alacsonyabb érték mellett is jobb minőséget ígér.

A CD-audio, MP3, WMA és ASF formátumú zenéket támogató iRiver Chrome-X természetesen írt és újraírt lemezekről is képes lejátszani a zenéket, ráadásul támogatja a Winamp által készített playlist formátumot is. Rázkódásvédelmi pufferébe akár 120 másodperc zene is befér.

A májustól kapható audiolejátszó két AA akkumulátorról akár 16 óra folyamatos működésre is képes.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról