Szerző: Barna József

2002. április 14. 17:41

A Lucent további jelentős elbocsátásokat tervez

[WSJ] A telekommunikációs berendezéseket gyártó Lucent Technologies várhatóan a korábban tervezettnél jóval nagyobb arányú létszámleépítésre készül, s akár 5000 állást is megszűntethet június végéig -- adta hírül egy magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva pénteken a Wall Street Journal .

[WSJ] A telekommunikációs berendezéseket gyártó Lucent Technologies várhatóan a korábban tervezettnél jóval nagyobb arányú létszámleépítésre készül, s akár 5000 állást is megszűntethet június végéig -- adta hírül egy magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva pénteken a Wall Street Journal.

A jelentős mértékű leépítésről szóló hírek éppen akkor érkeztek, amikor a Lucent részvényárfolyama éves mélypontot ért el pénteken: 3,79 dollárra is lecsökkent az árfolyam a nap folyamán. (Az értékpapírok végül 3,95 dolláron zárták a kereskedési napot). A várható létszámcsökkentések után a Lucent alkalmazottainak száma alig haladja majd meg az 50 000 főt, míg 2001 januárjában még 106 000 dolgozót foglalkoztatott a cég. A létszámcsökkenés részben elbocsátások, részben pedig egyes üzletágak eladásának vagy megszűntetésének a következménye.

A cég szóvivője csupán annyit mondott a híreszteléssel kapcsolatban, hogy a Lucent hamarosan tájékoztatja a publikumot az alkalmazottak számáról. A cég április 22-én teszi közzé negyedéves pénzügyi eredményeit.

Egy bizonyos, a Lucent igen nehezen talál magára történetének legmostohább üzleti klímájában. A cég legfőbb ügyfeleinek számító olyan telekommunikációs szolgáltató vállalatok, mint amilyen a Verizon Communications és a Qwest Communications International továbbra is jelentős mértékben csökkentik költekezésüket. A Verizon például éppen a múlt héten jelentette be, hogy éves tőkeberuházási keretét 15 és 16 milliárd dollárra csökkenti a tavalyi 17,4 milliárd dolláros szintről.

A múlt hónapban a Lucent elismerte, hogy nem lesz képes elérni a korábban kitűzött jelentős bevételnövelési célokat. A cég immár csupán 1-10%-os bevételnövekedésre számít a második pénzügyi negyedévre, míg korábban 10-15%-ot jelzett előre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról