:

Szerző: Barna József

2002. április 11. 17:46

Rossz jegyeket kaptál vagy jelszóra van szükséged? Bérelj fel egy hackert!

[Newsbytes] Egy weboldalt üzemeltető chicagói csoport azt állítja, hogy meghatározott összegű, többnyire 850 dollár feletti ellenszolgáltatás ellenében megbízásra betörnek iskolák, állami intézmények és vállalatok számítógépeire és ott megváltoztatják a megrendelő által kért adatokat. Egyes biztonsági szakértők szerint egyszerű trükkről van szó csupán.

[Newsbytes] Egy weboldalt üzemeltető chicagói csoport azt állítja, hogy meghatározott összegű, többnyire 850 dollár feletti ellenszolgáltatás ellenében megbízásra betörnek iskolák, állami intézmények és vállalatok számítógépeire és ott megváltoztatják a megrendelő által kért adatokat. Egyes biztonsági szakértők szerint egyszerű trükkről van szó csupán.

A szólásszabadság és az illegalitás kényes mezsgyéjén lavírozó 69 Hacking Services által üzemeltett site egyik tulajdonosa, aki az Akbar "Andy" Hooda nevet használja, többek között olyan szolgáltatásokat ajánlj az érdeklődők számára, mint például rossz érdemjegyek kiplasztikázása általános és középiskolák, vagy éppen egyetemek számítógépes nyilvántartásaiban.

William Knowles számítógépes biztonsági szakértő szerint a hackerszolgáltatás nagy valószínűséggel egyszerű vicc, amelynek célja a fiatal és tapasztalatlan számítógép-használók átverése. "Kíváncsi vagyok, hogy van-e pénzvisszatérítési garancia arra az esetre, ha a csoportnak nem sikerül betörnie a megadott rendszerbe" -- tette hozzá szkeptikusan Knowles.

A szervezet, amely Be A Hacker (BAH) néven is fut, a nevével megegyező .com címen honlapot üzemeltet. Az ott található információk szerint körülbelül 15 munkatársat foglalkoztat. Az oldal tetején szemet szúró hirdetés pedig a következőkkel csalogatja a rossz tanulókat és kíváncsiskodó kedvű felhasználókat:

Rossz jegyeket kaptál az iskolában vagy az egyetemen? Mi meg tudjuk változtatni azokat! Jelszavakra lenne szükséged? Mi megszerezzük! Bérelj fel egy hackert, s ő majd elvégzi a munkát. Kedvező árak.

Hogy mennyire kedvezőek az árak? Nos, Hooda szervezete 2100 dollárt számít fel egy egyetemi rendszerbe történő betörésért, és 799 dollár előleget is kér, noha nem garantálja a sikert. De hogy senki becsületén se essen csorba, az előleg feletti díjat csak a feladat sikeres teljesítése után kell megfizetni.

Ám e szolgáltatásokon felül e-mailben egyéb illegális tevékenységgel is megbízhatjuk a szervezetet. Ezek közé tartozik a szoftverek kódjainak feltörése, az irányítás átvétele mások számítógépe felett, ingyenes levelezőrendszerek jelszavainak megszerzése és még sok egyéb.

Jogi szakértők véleménye szerint a szólásszabadság lehetővé teszi, hogy internetes honlapok olyan információkat közöljenek, amilyeneket csak a fenntartóik akarnak. Ugyanakkor ha kiderül, hogy a Be A Hacker csoport valóban végzi az általa hirdetett tevékenységet, az már bűncselekménynek számít.

A 90-es évek közepén például egy hasonló hackercsoport, a Phone Masters szintén egy site-on hirdette, hogy térítés ellenében feltörnek telefonokat és hitelkártyákat. 1999 szeptemberében a Phone Masters vezetőit az Egyesült Államokban kétévi börtönbüntetésre ítélték, miután bebizonyosodott, hogy valóban folytatták a meghirdetett tevékenységeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.