Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 11. 14:03

Fogyasztóvédelem az elektronikus kereskedelemben is

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége -- reagálva a fogyasztói igényekre -- a magyar B2C elektronikus kereskedelem fellendítése céljából olyan ajánlást dolgozott ki, amely a hazai elektronikus áruházak működtetéséhez útmutatóként szolgálhat. Az ajánlás szempontjait külföldi mintákat is tanulmányozva a két szervezet által létrehozott munkabizottság állította össze, s harmadik félként a hazai internetes áruházak többségének képviselői hagyták jóvá a dokumentumot.

e-bizalom[HWSW] Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége -- reagálva a fogyasztói igényekre -- a magyar B2C elektronikus kereskedelem fellendítése céljából olyan ajánlást dolgozott ki, amely a hazai elektronikus áruházak működtetéséhez útmutatóként szolgálhat. Az ajánlás szempontjait külföldi mintákat is tanulmányozva a két szervezet által létrehozott munkabizottság állította össze, s harmadik félként a hazai internetes áruházak többségének képviselői hagyták jóvá a dokumentumot.

Ennek az Ajánlásnak a pontjait a piac szereplői önkéntesen vállalták a és ezt a márkajegy használatával jelzik látogatóiknak. Az Ajánlás amely az elektronikus kereskedelemről szóló törvénynek megfelel és az Informatikai Kormánybiztosság támogatását is élvezi, egy olyan követelményrendszer, amelynek célja: a fogyasztók bizalmának megszerzése, a világos átlátható piaci viszonyok megteremtése, a fogyasztók védelme.

A Kiváló Internet Áruház működtetéséhez szükséges teendőket felsoroló ajánlás részletesen elolvasható a www.ebizalom.hu oldalon. Az ajánlás témakörei áttekintik a tájékoztatás, vásárlókezelés, biztonság, logisztika és az egyéb jogszabályi kötelezettségek kérdéseit is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról