Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 10. 14:24

A mobil Pentium 4 árcsökkenése vélhetően árzuhanást indít el a notebookpiacon

[Digi Times] Bár a mobil Pentium 4 processzorok árcsökkentése hosszú távon élénkítően hathat az iparágra, egyes notebookgyártók attól félnek, hogy ez a lépés csökkentheti a Pentium III chippel szerelt gépek népszerűségét.

[Digi Times] Bár a mobil Pentium 4 processzorok árcsökkentése hosszú távon élénkítően hathat az iparágra, egyes notebookgyártók attól félnek, hogy ez a lépés csökkentheti a Pentium III chippel szerelt gépek népszerűségét.

Az árcsökkentés után nemcsak a nagyobb, de a kisebb notebookgyártóknak is lehetőségük lesz mobil Pentium 4-re épülő készülékek piacra dobására. Azonban egyes gyártók attól félnek, hogy áron alul kell kiárusítaniuk Pentium III chipes gépeiket, nehogy túl nagy raktárkészletet halmozzanak fel. Az asztali gépek esetében is hasonlóan alakultak a Pentium III-ra épülő konfigurációk eladásai, amikor tavaly a Pentium 4 ára látványosan csökkenni kezdett.

Iparági források szerint elsőként a legnagyobb gyártók, azaz a Dell, Compaq, IBM élvezhetik az alacsonyabb árból származó előnyöket, ráadásul olcsóbban kínálhatják Pentium III-ra épülő gépeiket is. Azok a kisebb cégek azonban, amelyek komolyabb összegeket fektettek az asztali processzoros notebookok fejlesztésébe, rövid távon elég rosszul járhatnak.

A Dell, amely kizárólag Intel processzorokat használ számítógépeiben, rendszerint elsőként jut hozzá a legújabb termékekhez és még a versenytársak előtt piacra tudja dobni gépeit. Amikor a többi gyártó is bekapcsolódik a versenybe, a Dell egyszerűen csökkenti az árait.

A vállalat más termékeihez hasonlóan a mobil Pentium 4-re épülő notebookok esetében is élen járt az árversenyben. A Dell csúcskategóriás Pentium 4 notebookjainak átlagos ára eleinte 2499 dollár volt, ma már csupán 1699 dollár, emellett meredeken csökkent az 1 GHz-es mobil Pentium III-ra épülő Inspiron 8100 modell ára is.

A HP, Compaq, IBM és Toshiba mobil Pentium III-as notebookjai jelenleg 100-300 dollárral kerülnek többe a Dell gépeknél. Ezért a vállalatok valószínűleg jelentősen csökkentik áraikat, hogy versenyben tudjanak maradni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról