Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 10. 07:26

Három hónap alatt félmillió kiadványt "kölcsönöztek" a Magyar Elektronikus Könyvtárból

Megjelent a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 2002. első negyedéves látogatottsági adatait tartalmazó összesítés. A MEK statisztika egyaránt tartalmazza a tömörített fájlként és a html oldalként ehelyezett művek letöltéseinek számát.

[HWSW] Megjelent a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 2002. első negyedéves látogatottsági adatait tartalmazó összesítés. A MEK statisztika egyaránt tartalmazza a tömörített fájlként és a html oldalként ehelyezett művek letöltéseinek számát.

A virtuális köcsönzési összesítő szerint 2002 első negyedévében összesen több mint félmillió alkalommal töltöttek le dokumentumokat az ismert www.mek.iif.hu oldalról. Az is kiderül a statisztikából, hgy a MEK virtuális polcain elhelyezett több mint 4000 dokumentumból 3800-ra voltak kíváncsiak a látogatók legalább egyszer, tehát a könyvtárosok jól válogatták össze a kínálatban szereplő műveket. A legnépszerűbbek Áldássy Antal Nagy képes világtörténet című tizenkét kötetes műve (vagy legalábis annak egyes részei), valamint a Pallas Nagy Lexikona digitalizált változatai voltak. Az előbbit három hónap alatt több mint 60 000, az utóbbit 17 000 alkalomal töltötték le a látogatók -- ami azért sokatmondó, mert egyik sem számít korszerű, friss tudástárnak, hiszen a világtörténeti kiadvány 1898 és 1905 között, míg a Pallas 1896-ban jelent meg. Eszerint igen nagy az érdeklődés a lexikonok, enciklopédiák iránt, s egy-egy szó, vagy esemény rövid leírásáért a MEK-látogatók hajlandók kompromisszumot kötni, vállalva a meghatározások időtállóságával kapcsolatos kockázatokat.
Népszerű volt még Kardos László Magyarország barlangjai című könyve (2456), de Seneca Vigasztalásai (1566) és Villon balladái (1392) is, s ami talán meglepő, A magyar helyesírás szabályai című örökbecsű és valóban hasznos kiadvány is helyet kapott az első két tucat letöbbször letöltött kiadvány toplistájában.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról