:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 10. 07:26

Három hónap alatt félmillió kiadványt "kölcsönöztek" a Magyar Elektronikus Könyvtárból

Megjelent a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 2002. első negyedéves látogatottsági adatait tartalmazó összesítés. A MEK statisztika egyaránt tartalmazza a tömörített fájlként és a html oldalként ehelyezett művek letöltéseinek számát.

[HWSW] Megjelent a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 2002. első negyedéves látogatottsági adatait tartalmazó összesítés. A MEK statisztika egyaránt tartalmazza a tömörített fájlként és a html oldalként ehelyezett művek letöltéseinek számát.

A virtuális köcsönzési összesítő szerint 2002 első negyedévében összesen több mint félmillió alkalommal töltöttek le dokumentumokat az ismert www.mek.iif.hu oldalról. Az is kiderül a statisztikából, hgy a MEK virtuális polcain elhelyezett több mint 4000 dokumentumból 3800-ra voltak kíváncsiak a látogatók legalább egyszer, tehát a könyvtárosok jól válogatták össze a kínálatban szereplő műveket. A legnépszerűbbek Áldássy Antal Nagy képes világtörténet című tizenkét kötetes műve (vagy legalábis annak egyes részei), valamint a Pallas Nagy Lexikona digitalizált változatai voltak. Az előbbit három hónap alatt több mint 60 000, az utóbbit 17 000 alkalomal töltötték le a látogatók -- ami azért sokatmondó, mert egyik sem számít korszerű, friss tudástárnak, hiszen a világtörténeti kiadvány 1898 és 1905 között, míg a Pallas 1896-ban jelent meg. Eszerint igen nagy az érdeklődés a lexikonok, enciklopédiák iránt, s egy-egy szó, vagy esemény rövid leírásáért a MEK-látogatók hajlandók kompromisszumot kötni, vállalva a meghatározások időtállóságával kapcsolatos kockázatokat.
Népszerű volt még Kardos László Magyarország barlangjai című könyve (2456), de Seneca Vigasztalásai (1566) és Villon balladái (1392) is, s ami talán meglepő, A magyar helyesírás szabályai című örökbecsű és valóban hasznos kiadvány is helyet kapott az első két tucat letöbbször letöltött kiadvány toplistájában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.