Szerző: Barna József

2002. április 9. 16:05

A Compaq kedvező negyedéves eredményekre számít

Michael Capellas
Michael Capellas
[WSJ] A Hewlett-Packard általi felvásárlásról szóló szavazás hivatalos végeredményét váró Compaq Computer -- az IBM profitfigyelmeztetését követően -- bejelentette, hogy várhatóan sikerül elérnie vagy akár túl is szárnyalnia a korábbi előrejelzésében megjelölt 18 millió dolláros, azaz részvényenként 1 centes negyedéves nyereséget. E prognosztizált eredmény azonban még így is jelentősen elmarad a korábbi év hasonló időszakában elért eredményektől.

Jelenleg a cég a negyedévre 7,7 milliárd dolláros vagy annál valamivel magasabb bevételre számít, szemben a januárban előre jelzett 7,6 milliárdos bevétellel. A tavalyi év hasonló időszakában a Compaq 78 millió dolláros, részvényenként 5 centes nettó nyereséget realizált 9,2 milliárd dolláros bevétel mellett. Ez az eredmény tartalmazott egy 249 millió dolláros átszervezésre fordított tételt is.

Mark Specker, a SoundView Technology egyik elemzője úgy kommentálta a némileg javított előrejelzéseket, hogy a Compaq igen konzervatív várakozásokat fogalmazott meg korábban. Véleménye szerint mindez arra vezethető vissza, hogy a HP általi felvásárlásra várakozó időszakban a cég igyekezett elkerülni, hogy a vártnál gyengébb eredmények esetleg keresztülhúzzák az ügylet létrejöttét.

Specker hozzátette, hogy az IBM profitfigyelmeztetése jól jelzi, hogy a negyedév előrehaladtával jelentősen gyengültek a PC-eladások. Hiszen míg januárban és februárban mind a felhasználói, mind a vállalati kereslet meghaladta a várakozásokat, márciusban komoly visszaesés volt tapasztalható.

A Compaq ugyanakkor nem kívánta indokolni, hogy a piaci trendeknek némileg ellentmondva miért tudta emelni előrejelzéseit. A múlt héten a rivális Dell is arról számolt be, hogy várhatóan tartani tudja nyereség-előrejelzéseit és a vártnál enyhén magasabb bevételre számít az egyesült államokbeli piac erősödésének hatására. Ám a Dell egyben figyelmeztetett arra is, hogy az ipar fellendülése az optimista várakozásokkal szemben csak később várható, és a kereslet csak lassan növekszik majd.

A Compaq vezérigazgatója, Michael D. Capellas nyilatkozatában csupán annyit mondott: "A Compaq első negyedéves eredményei jól példázzák, hogy a cég továbbra is a kiemelkedő végrehajtásra helyezi a hangsúlyt." Tegnap a cég részvényeinek árfolyama 3 centtel 9,59 dollárra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról