Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 9. 11:12

10 év után először tett közzé profitfigyelmeztetést az IBM

Az IBM hétfőn közzétett profitfigyelmeztetése valósággal megrázta a tőzsdéket. A mammutcég a vállalati szektor technológiai kiadásainak csökkenésével magyarázza a vártnál alacsonyabb forgalmat és nyereséget.

Az IBM hétfőn közzétett profitfigyelmeztetése valósággal megrázta a tőzsdéket. A mammutcég a vállalati szektor technológiai kiadásainak csökkenésével magyarázza a vártnál alacsonyabb forgalmat és nyereséget.

A tegnap közzétett előrejelzés szerint az IBM 1,65-1,75 milliárd dolláros, azaz részvényenkénti 66-70 centes profitra és 18,4-18,6 milliárd dolláros forgalomra számít az első negyedévben. A First Call által megkérdezett elemzők korábban 19,6 milliárdos bevétel mellett részvényenként 85 cent nyereséget jeleztek előre. A tavalyi év első negyedévében az IBM 21 milliárdos forgalom mellett részvényenként 98 cent profitot ért el.

A világ legnagyobb számítógépgyártójánál ritkák a profitfigyelmeztetések, mint a fehér holló. A vállalat utojára több mint 10 évvel ezelőtt, 1991 júniusában figyelmeztetett arra, hogy a bevétel és a nyereség elmarad a várakozásoktól. Bár a Wall Streeten sokan pletykáltak arról, hogy az IBM profitfigyelmeztetést tesz közzé, a tegnapi bejelentés mégis meglepett mindenkit.

A vállalat elsősorban a Technology Group részleg gyenge eredményeivel magyarázza a bevétel és a profit csökkenését. Az IBM közleménye szerint a részleg forgalma 35 százalékkal marad el a várttól, és 200 millió dolláros, azaz részvényenként 8 centes lesz a vesztesége.

Az IBM részvényeinek árfolyama hétfőn több mint 10 százalékot csökkent és 87,41 dolláron zárt. A profitfigyelmeztetésre a Dow Jones Industrial és a Nasdaq index is erős csökkenéssel reagált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.