Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 8. 10:46

Galícia szuperszámítógépes központja Compaq AlphaServer rendszereket választott

A CESGA ( www.cesga.es ), a spanyolországi Galícia szuperszámítógépes központja 32 Compaq AlphaServer

A CESGA (www.cesga.es), a spanyolországi Galícia szuperszámítógépes központja 32 Compaq AlphaServer rendszert vásárolt, hogy továbbfejlessze meglévő megoldásukat a Spanyol Nemzeti Tudományos Kutatási Tanács (CSIC) és a Galíciai Egyetemek és Kutatóközpontok egyre növekvő számításigényének kiszolgálása érdekében -- jelentette be a Compaq.

A beszerzés eredményeképp lényeges mértékben megnövekszik a CESGA rendelkezésére álló feldolgozási teljesítmény, a meteorológiai, kémiai, matematikai, földrajzi és bioinformatikai kutatásokat támogató információtechnológiai háttér.

A CESGA 1993 óta biztosít kiemelt számítási és kommunikációs szolgáltatásokat a kutatói és egyetemi közösség számára. A CESGA tulajdonosa részben Galícia regionális kormányzata, részben a Spanyol Nemzeti Tudományos Kutatási Tanács (CSIC). Az új rendszer felhasználói elsősorban a galíciai egyetemekről és a CSIC központjaiból kerülnek majd ki.

A rendszer nyolc AlphaServer ES45 rendszerből áll majd, amelyek összesen 32 processzort és 80 GByte memóriát tartalmaznak. A tárolókapacitás SAN architektúra használatával két TByte-ra nőtt. A megoldás a Compaq Tru64 UNIX operációs rendszerét, valamint a Compaq Business Critical Services nyújtotta magas rendelkezésre állási szolgáltatásokat használja. A rendszerek telepítése várhatóan 2002 májusában zajlik le, és -- mint a galíciai bioinformatikai fejlesztés platformja -- képes lesz a jelenlegi felhasználói alkalmazásszoftverek futtatására is.

"Nagy teljesítményű, a jelenlegi és jövőbeni szuperszámítógépes igényeknek megfelelő megoldásra volt szükségünk célunk eléréséhez, hogy vezető kutatási szolgáltatói központtá váljunk" -- jelentette ki García Tobío, a CESGA igazgatója. "Azért a Compaq-megoldást választottuk, mert a Compaq együttműködik velünk a világ számos vezető központjában, és mert méretezhető, frissíthető és egyszerűen felügyelhető rendszert kínált."

"Új vásárlónk fontos mérföldkő, amely tovább erősíti a Compaq pozícióját a nagyteljesítményű számítástechnika élvonalában" - mondta Paulo Ramos, a Compaq EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika) az üzleti kritikus megoldásokért felelős alelnöke. "Mi építjük a világ legnagyobb és legerősebb szuperszámítógépeit, például a Pittsburghi (PA) Szuperszámítógép-központban -- ez a nem meghatározott célú kutatásra használt legnagyobb teljesítményű rendszer a világon; az emberi génprojekt élvonalában járó Sanger és Celera központokat; valamint a GeneProt-ot, a világ első nagyméretű proteomikai kutatóközpontját."

A Compaq már a második egymás utáni évben ért el iparágvezető teljesítményt: a cég az International Data Corporation (IDC) 2002 februárjában megjelent Technical Systems and Servers 2001 Year in Review (Műszaki rendszerek és szerverek) c. jelentése szerint 1,15 milliárd dolláros bevételével az első helyet foglalja el a nagyteljesítményű szerverek piacán, az összpiaci részesedés 22,8 százalékával. A jelentés is a Compaq a nagyteljesítményű műszaki feldolgozásra koncentráló stratégiáját igazolja. A Compaq e szegmensben megszerzett vezető helye mögött az elmúlt 12 hónapban megnyert számos sikeres, génkutatási, bioinformatikai, az élettel foglalkozó tudományokkal kapcsolatos, kutatási, számítógép-szimulációs és animációs szuperszámítógépes szerződés áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról