Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 8. 10:32

Kéziszámítógépekbe szánt processzorral jelentkezett az AMD

Az AMD bejelentette az Alchemy Au1100 processzort, amelyet nem-PC jellegű személyi eszközökbe, például kéziszámítógépekbe, webpadekbe és mobiltelefonokba ajánl. A processzor jelenleg próbagyártás alatt áll, kereskedelmi megjelenése az év végére várható.

Az AMD bejelentette az Alchemy Au1100 processzort, amelyet nem-PC jellegű személyi eszközökbe, például kéziszámítógépekbe, webpadekbe és mobiltelefonokba ajánl. A processzor jelenleg próbagyártás alatt áll, kereskedelmi megjelenése az év végére várható.

A világ második legnagobb processzorgyártója februárban vásárolta fel a magánkézben levő Alchemy Semiconductort, amely beágyazott processzorokat fejleszt. Az AMD új divíziót hozott létre a cégen belül, a Personal Connectivity Solutionst, mely a nem PC-s hálózati és internetes eszközök fejlesztéséért lesz felelős. Az Alchemy alapítói, Rich Witek és Greg Hoeppner is ehhez az osztályhoz csatlakoznak.

"Az AMD elkötelezett a vásárlók igényeinek kielégítése iránt" -- mondta Billy Edwards, a Personal Connectivity Solutions alelnöke és ügyvezető igazgatója. "Azt várták, hogy az AMD minőség és az innováció iránti elkötelezettség ezen a piacon is megjelenjen."

Az Alchemy Au1100 processzor 333, 400 és 500 MHz-es változatokban lesz kapható, az egyes modellek fogyasztása mindössze 200, 250 és 500 milliwatt. A chipek számos operációs rendszert képesek futtatni, köztük a Windows CE.NET-et, a Linuxot és a VxWorksöt. A chipek működési feszültsége órajeltől függően 1,0 és 1,2 Volt között változik.

Amikor az AMD februárban felvásárolta az Alchemy Semiconductort, a vállalat termékportfóliója mindössze két processzorból állt: az Au1000 sorozatban készült, az Au1500 pedig próbagyártás alatt áll, a kereskedelmi megjelenése a második félévben várható.

A most bejelentett Au1100 a MIPS32 utasításkészletre épülő Au1 mag köré épül és társaihoz hasonlóan SDRAM-vezérlőt, LCD-kontrollert és kommunikációs felületet is tartalmaz. Az Alchemy Au1100 50 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint az Au1000. A chipben két SecureDigital kontroller, USB vezérlő, 10/100 Ethernet-kontroller, PCMCIA vezérlő, IrDA port és AC'97 audiovezérlő is megtalálható. Az LCD kontroller legfeljebb 1024x768 pixeles felbontást és 16 bites színmélységet támogat.

Az Au1100 processzor 400 MHz-es változata a kereskedeli megjelenés idején 29 dollárba fog kerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról