Szerző: Barna József

2002. április 6. 14:27

Megszűnt a számítástechnikai eszközök vámja -- a HP Magyarország csökkenti árait

[MTI] Módosult a vámtarifa rendelet április elsején. Több termékcsoport, így az autók és a számítástechnikai áruk importvám tétele csökkent, illetve megszűnt a 2002 januárjában aláírt magyar-amerikai vámmegállapodás nyomán.

[MTI] Módosult a vámtarifa rendelet április elsején. Több termékcsoport, így az autók és a számítástechnikai áruk importvám tétele csökkent, illetve megszűnt a 2002 januárjában aláírt magyar-amerikai vámmegállapodás nyomán.

A külügyminiszter és a pénzügyminiszter együttes rendeletének módosítása szerint jelentősen csökkentek a számítógépek és a 2000 köbcentisnél nagyobb autók vámtételei. Csak ez utóbbiak importjánál a Pénzügyminisztérium évi 4-5 milliárd forintnyi vámbevétel-elmaradással számol.

Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára korábban elmondta: az áprilistól életbe lépett, korábbinál kedvezőbb importvámok nemcsak az Egyesült Államokból érkező árukra vonatkoznak, hanem a világ többi országára is, kivéve a szabadkereskedelmi partnereket, amelyek termékei már eleve nagyon kedvezményesen, többnyire nullaszázalékos tarifákkal érkezhetnek Magyarországra.

Magyarország 2002 januárjában kereskedelmi megállapodást kötött az USA-val, amely szerint vámkedvezményt nyújt azokra az Egyesült Államokból érkező termékekre, amelyek az importált termékkörön belül eleve meghatározó arányt képviselnek a magyar piacon. Ez azt is jelenti, hogy hazánknak a mérsékeltebb tarifákat kell kínálnia minden WTO-tagországból, továbbá azon, a fejlődő országok kategóriájába tartozó államokból származó importra is, amelyekkel korábban megkötöttük a legnagyobb kedvezményes vámot biztosító megállapodásokat.

A Hewlett-Packard Magyarország a vámtarifa rendelet változásának hírére sajtóközleményben tudatta, hogy módosítja árlistáit, beleértve közbeszerzési árlistáját is. A HP Magyarország kormányzati ügyfelei, illetve minden, a HP online boltjában vásárló fogyasztó április 5-től mintegy 6-7%-kal alacsonyabb áron vásárolhatja meg a HP termékeit.

A HP Magyarország a vám eltörlését követően azonnal érvényesíti az árcsökkentést a központosított közbeszerzésben kapható árukra, valamint az internetes áruházában, a HP Shopon rendelhető termékek árában is, míg a kiskereskedői hálózat fokozatosan tér majd át az új árakra, s így hamarosan minden vásárló élvezheti a vámok eltörlésének pénztárca-kímélő hatását.

Szólj hozzá a fórumban!

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról