Szerző: Barna József

2002. április 5. 11:16

A HP és a Compaq vezetői jelentős jutalomra számíthatnak az egyesülés sikeressége esetén

Carleton S. (Carly) Fiorina
Carly Fiorina
[WSJ] A Hewlett-Packard jelenlegi vezérigazgatója, Carly Fiorina, aki a részvényesek március 19-i szavazása előtt kiterjedt szavazatvadászati propagandát folytatott cégének a Compaqkal tervezett egyesülése mellett, várhatóan jelentős béremelést kap, amennyiben az ügylet létrejön.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott HP-nyilatkozatban (filing) ugyanis az szerepelt, hogy az egyesülés létrejötte után az felsővezetők (így Fiorina is) megújított szerződései "a vezetők jelenlegi fizetéseinek emeléséről is rendelkeznek, hogy ezeket arányba hozzák az egyesült vállalat révén megnövekedett vezetői felelősséggel, valamint lehetőséget biztosítanak a vezetők alapfizetésével megegyező értékű vagy annál nagyobb prémium fizetésére is."

Jelenleg Carly Fiorina alapfizetése évi 1 millió dollár, amin felül jogosult továbbá körülbelül 1,25 millió dolláros teljesítményfüggő prémiumra is. A nyilatkozatban a HP azonban megjegyezte, hogy Fiorina asszony 2001-ben nem jutott hozzá a prémiumhoz, mivel a cég nem tudta teljesíteni pénzügyi célkitűzéseit. A dokumentum azonban arról nem tesz említést, hogy a HP nagyasszonyának mekkora megemelt alapfizetést és prémiumot utalna ki az egyesült cég.

A SEC-nyilatkozat azután született, hogy az egyesülés notórius ellenzője, Walter Hewlett kisebb botrányt kavart február végén, amikor nyilvánosságra hozta egy igazgatótanácsi ülésen elhangzott beszélgetés részleteit. Ennek értelmében mind Fiorina, mind pedig a Compaq vezérigazgatója, Michael Capellas jelentős jutalmat kapna az ügylet sikerre viteléért tett fáradozásaiért. Hewlett szerint ez az összeg nem kevesebb, mint 115 millió dollár lenne, melyet két év alatt kapnának meg a vezetők. Hewlett természetesen nem rejtette véka alá azt a szarkasztikus megjegyzését, hogy így már bizonyos értelemben érthető, hogy miért is kardoskodik a két vezető oly vehemensen az egyesülés mellett.

A HP-nyilatkozat azonban kiemeli, hogy egy esetleges egyesülési utáni status quót figyelembe vevő új megállapodás a vezetőkkel még nem készült el, és feltehetően mindaddig nem is fog, amíg bizonyosság nem válik, hogy miként alakult a szavazás eredménye. Ugyanakkor a kedvezőbb fizetéssel kecsegtetett vezetők között természetesen megtalálható Capellas mellett számos HP-vezető is: például Ann Livermore, a szolgáltatási részleg igazgatója; Duane Zitzner, a HP PC üzletágának vezetője; Robert Wayman pénzügyi vezérigazgató; és Pradeep Jotwani, a HP nyomtató üzletágának feje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról