:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 2. 11:18

Csak június végén jelenik meg a 0,13 mikronos csíkszélességű Athlon XP processzor

Meg nem erősített jelentések szerint az AMD csak június végén kezdi meg a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magos Athlon XP processzorok forgalmazását.

Meg nem erősített jelentések szerint az AMD csak június végén kezdi meg a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magos Athlon XP processzorok forgalmazását.


A jobb oldalon egymás mellett a Thoroughbred és a Palomino

A vállalat tavaly nyáron kiadott útiterve szerint a chipeknek már rég piacon kellene lenniük, azonban úgy tűnik, az AMD-nél mégis komoly gondok adódtak a 0,13 mikronos gyártástechnológiára való átállással. Ezt a tavalyi év végén több elemző is megemlítette jelentéseiben, azonban a vállalat hevesen cáfolt minden ilyen jellegű információt.

Az AMD a 0,13 mikronos technológiát először a mobil Athlon 4, majd pedig a kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt Athlon MP lapkáknál vezeti be. A hírek szerint a Thoroughbred magos mobil Athlon 4 még áprilisban megjelenik, a 0,13 mikronos csíkszélességű Athlon MP-re pedig májusig kell várnunk.

A Thoroughbred magos Athlon XP megjelenéséig az AMD még egy Palomino magos Athlon XP lapkát ad ki, a 2200+ jelölésűt, amelynek a valódi órajele 1,8 GHz. A pletykák szerint az első 0,13 mikronos Athlon XP chipek 1,93 GHz-en működnek majd és 2400+ jelöléssel kerülnek forgalomba.

A 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magos processzorok a korábbi feltételezésekkel ellentétben a gyártástechnológián kívül semmiben nem különböznek a Palomino magos lapkáktól, azaz azonos órajelen azonos teljesítményt nyújtanak. A processzorokat bármilyen -- Athlon XP-t támogató -- alaplapban lehet majd használni, egyedül egy BIOS-frissítés szükséges majd a működéshez. Egyes alaplapokhoz már most letölthetők olyan BIOS állományok, amelyek már támogatják a Thoroughbred magos chipeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.